BIF tar VIF till skiljenämnden: ”Måste gå rätt till”

Brålanda går i klinch med Vänersborgs IF.
Frågan gäller två av de spelare som lämnade föreningen i vintras och huruvida de blivit proffssatta eller inte av VIF.
– Vi välkomnar att våra killar går högre upp i seriesystemet, men det måste gå rätt till, säger Brålandas ordförande Stefan Lindqvist till TTELA.

Enligt Svenska fotbollförbundets stadgar dras en skiljelinje mellan amatörer och proffs, där de sistnämnda är spelare som tjänar över 10 000 kronor per kalenderår på sitt utövande.

Fram till det att spelaren fyller 23 år utgår också ett utbildningsbidrag till tidigare klubbar, vilket enbart är aktuellt i fallet med proffs. Det hävdar BIF att de två spelarna egentligen är, medan VIF påstår det motsatta.
– Anledningen till att inte vi professionaliserar så här unga killar är för att vi vill ge dem en rimlig chans att utvecklas i en, som vi tycker, bra utvecklingsmiljö och inte sätta press på dem, säger Ulf Guldbrandsen, vice ordförande i Vänersborgs IF, till TTELA.

Stefan Lindqvist ger en annan bild i samma tidning:
– Så som kontraktet är utformat ska de bli registrerade som professionella spelare för de får ett belopp på över 10 000 på ett år. Men Vänersborgs IF har registrerat dem som amatörer och därmed slipper de betala utbildningsbidrag för våra spelare. De kör inte med rent spel.

Då klubbarna inte kommit överens om en lösning av frågan har Brålanda valt att gå vidare till SvFF, där den kan komma att avgöras av skiljenämnden, som tar emot bevisning från båda parter innan man avkunnar en dom.

Men Guldbrandsen och VIF har inte lust att gå in på detaljer gällande spelarnas nuvarande upplägg, åtminstone inte utåt.
– Vi har en syn på saken och Brålanda en annan. Jag vill inte vidare gå in och kommentera spelaravtal och vad som står i dem, det behåller vi mellan oss och spelarna. Och normalt sett tycker jag inte att man diskuterar sådana här saker i pressen utan det får man göra upp klubbarna emellan.