”Biffen” fyller 50: ”Är väl lite av en spexare”

Idag fyller en stor lokalfotbollsprofil 50 år:
Michael ”Biffen” Ohlsson, materialare, massör och ”go gubbe” i FC Trollhättan.
– Men jag umgås så mycket med yngre killar att jag inte känner mig så gammal, säger han.

När TVG-fotboll når Biffen är det tidigt morgon på Lanzarote, där han befinner sig tillsammans med familjen för att fira sin födelsedag. Men redan på fredag ska han hemåt.
– Ja, vi har ju match (mot Sävedalen) på lördag. Jag kan inte vara borta en match!

Till FCT kom han först 2015, men annars är Michael Olsson mest förknippad med Skoftebyns IF där han tillbringade 21 år som ledare. Det har också blivit några enstaka avstickare – som ett sabbatsår när sonen föddes 2000 och en säsong i IFK Uddevalla 2017.
– Men sedan hörde FC av sig igen och ville ha mig tillbaka. Det är ju otroligt proffsigt med allt här, och ska jag hålla på med fotboll i min ålder så får det vara seriöst, säger han.

Vad är din exakta roll i klubben?
– Att ta hand om material under matcher och sånt, massör är jag och framförallt en go gubbe som ska hålla ihop gruppen. Det tror jag att jag lyckas rätt bra med. Samtidigt är jag rätt seriös när det vankas match, då är det allvar, konstaterar Biffen.

Apropå allvar så sägs det att du höll låda när FCT hade sommarfest förra året med spelare, ledare, styrelse och supportrar. Du tog över sången helt enkelt?
– Ja, då sjöng jag. Det är ju så… Jag är inte 50 år till sinnet, så då var det lite drag.

Tycker du om att stå i centrum?
– Ja, ibland, men ibland tycker jag inte alls om det. Det går väldigt upp och ner. Men sedan är jag väl lite av en spexare när jag sätter den sidan till. Jag har ju faktiskt rätt många vänner, det måste jag villigt erkänna.

Det finns en klassisk tidningsbild på Biffen när han åker Alliansloppet och ser sig om och samtidigt blir omkörd av eliten. Det deltagandet handlade egentligen om ett vad.
– Alla tjötade om Alliansloppet och jag sa till dem att det bara gäller att ha ”hövve”. Har du det så kan du genomföra det. ”Jag ska göra det två gånger och inte ens träna för det”, sa jag. Och det gjorde jag. Sedan sålde jag alla grejer efter det, säger han och fortsätter:
– Jag var inte den snabbaste, men inte sämst heller. Och det var ju bara för att bevisa för folk att man kan om man vill. Men det var fruktansvärt tråkigt – en av de tråkigaste grejerna jag gjort i hela mitt liv, haha.

Hur mycket betyder fotbollen för dig då?
– Otroligt mycket. Just med kamratskapet, tugget runtom… Jag hade nog inte mått så bra om jag inte hade haft det. Jag är ju en rätt så rastlös person som måste ha grejer för mig.

Enligt Ohlsson har han aldrig känt så positiva vindar blåsa i FC Trollhättan som det gör just nu. Och själv vill han göra sitt för att bidra till kontinuiteten i klubben.
– Jag sa det till ”Lelle” (Daniel Lennartsson) i år att det står fel i avtalet. ”Jaha?”, svarade han. Då trodde han nog att jag menade pengar, men det handlade om längden. Om både Johan (Lundgren) och ”Fidde” (Fredrik Sundström) skrivit på för två år så måste jag göra det också. Och så fick det bli, berättar han.

Hur länge han blir kvar i FCT är naturligtvis svårt att säga, men Biffen konstaterar också det här:
– Den dagen FCT inte vill ha mig kvar, den dagen slutar jag med fotboll.

(Bild: Bloggaren.se)