Bomben bekräftad: Kilner ny tränare för Vänersborgs IF

På torsdagsmorgonen kom Vänersborgs IF:s bekräftelse efter de senaste dagarnas spekulationer:
Andy Kilner, 53, tar över som ny herrtränare.
– Man kanske bara får en sån här chans under en hel förenings livslängd, konstaterar den assisterande tränaren Hans Adolfson, som förstås varit avgörande för tillsättningen.

I mitten av 80-talet lärde herrarna Kilner och Adolfson känna varandra i Halmia, och de sammanstrålade sedan 1989 i VIF där den engelske forwarden blev en riktig publikfavorit med sin kompromisslösa spelstil.

När spelarkarriären avslutades några år senare på grund av en skada så blev Andy Kilner istället tränare, och har bland annat haft uppdrag i Bolton och Stockport. Han var även en del av Sunderlands ledarstab mellan 2002 och 2006.

Närmast kommer 53-åringen från USA, där han drivit en egen fotbollsakademi.
– Andy har väl känt ett tag att han velat lämna USA och komma närmare hem. Vi har pratat om det sedan i somras litegrann, men hur allvarligt det var vet jag inte. Det var i alla fall då det började, berättar Hans Adolfson för TVG-fotboll.

Enligt VIF:s webbplats har Kilner skrivit ett tvåårsavtal med division 2-klubben, och han ansluter om en dryg vecka.

Vad är det för fotboll som han står för?
– Det är den gamla 70-talsfotbollen med långa bollar och skarv och mycket gapa och skrika och köra bara. Det ska smälla i varenda jävla närkamp och tjötas mycket på varandra så att man kommer igång. Nä, jag skôjar bara med dig, haha…

Ja, jag tyckte att det lät lite klyschigt, haha. Hur ser Andy Kilners filosofi ut då?
– Det är ju han själv som borde prata om det egentligen, men jag vet ju att det ska vara en passningsfotboll med tempo och energi. Mycket bollvinster och återerövring när man blir av med den. Han är också anpassningsbar när man ställs mot olika motstånd. Lite som Frank (Rosendahl) ibland kan jag tycka, svarar Adolfson.

Och själv anser den smått legendariske VIF:aren att man nästan dragit någon form av jackpott genom att landa Kilner-dealen.
– Man hade ju inte trott att det här överhuvudtaget skulle bli allvar, eller när det blev det att det skulle gå att genomföra. Men nu gick det och då kanske man får en sån här chans under en hel förenings livslängd, säger Hans Adolfson och fortsätter:
– Det är möjligt att andra inte skulle tycka att det här är intressant, men för oss är det högintressant när man ställer honom mot andra alternativ. Det finns inga garantier, men däremot förutsättningar för att lyckas bra. Nu har vi en tränare som matchat mot Manchester City, Fulham, Birmingham och Wolverhampton – det gör inte vem som helst givetvis.

Ledarstaben närmast runt Andy Kilner kommer att bestå av Hans Adolfson och Emir Bosno, som sedan tidigare fanns i föreningen. Frank Rosendahl blir kvar i klubben, men med nya arbetsuppgifter.

***
När det gäller spelare har VIF hittills tappat Markus Johansson (FC Trollhättan) samt Gabriel El Ouni (Trollhättans IF). Samtidigt letar man också nyförvärv, och TVG-fotboll kan avslöja några av de namn som figurerat i diskussionerna.

I träning har exempelvis både innermittfältarna Kevin Busuladzic och Abdelaziz Hussein Ahmed (båda Vänersborgs FK) varit, samtidigt som klubben pratat med Casper Ericsson (FC Trollhättan) samt William Jensen (Skoftebyns IF).

Det återstår dock att se om någon av dem drar på sig VIF-dressen under 2020.

(Bild: Tommi Nyman)