Daoud Naperotti nominerad till dubbla utmärkelser

I mars delas stipendiet Guldhanden ut av Sverige United, och en vecka senare utses även Årets eldsjäl av Folkspel.
I båda kategorierna är Patricia Daoud Naperotti nominerad.
– Det är helt otroligt, säger hon.

Daoud Naperotti är verksamhetsledare för Ung fritid, som hon var med och startade 2010. Projektet drivs av IFK Trollhättan och finansieras av Trollhättans stad.

Patricia Daoud Naperotti beskriver arbetet så här:
– Vi skapar en möjlighet för människor att känna sig delaktiga och är väldigt flexibla när det gäller att hitta lösningar som kanske inte är så traditionella inom föreningslivet. Vi tar inte för givet att alla hittar dit på samma sätt, utan förstår att det finns ekonomiska och kulturella skäl som gör att man inte kan det. Och vi förstår också att det inte är så enkelt för föreningslivet att förändra sitt tänk, eftersom det består av ideella människor.
– Där ligger vårt uppdrag: att lotsa ungdomar till föreningar. Målet är att alla ska få en meningsfull fritid.

Sporty Friday och Futebol Aberto – det sistnämnda i samverkan med Futebol dá Forca – är två av flera initiativ som fallit väl ut, och som dessutom gett ringar på vattnet runtom i Sverige.
– De senaste fem åren har vi blivit väldigt uppmärksammade. Vi har haft Svenska fotbollförbundet här som kollat på Slussen, och föreningar från hela landet har hört av sig och vill ha tips på hur vi jobbar. Vi har haft många besök i samband med Sporty Friday och på jättemånga orter har man tagit efter det, utifrån sina egna lokala förutsättningar, berättar Daoud Naperotti.

Att Ung fritid gör saker på rätt sätt har också blivit tydligt under årets början, då Patricia Daoud Naperotti nominerats till två olika utmärkelser.

Den ena är är stipendiet Guldhanden, som delas ut av organisationen Sverige United och går till ”personer som gjort beundransvärda insatser för integration med fotbollen som verktyg”.
– Det värmer jättemycket att någon tänkt på att motivera mig. Kollar jag på mina konkurrenter så blir jag nästan tårögd av att vara med i den här kategorin, för det görs så jäkla mycket bra saker!

Utöver det kan hon också bli Årets eldsjäl, ett pris som delas ut av Folkspel på en gala i Stockholm den 14 mars.
– Där är det kanske mer fokus på mig som person. Det här är ju ett pris som brukar delas ut till ledare, och när de ringde så fick jag faktiskt säga att ”jag är ju inte någon fotbollsledare”, berättar Daoud Naperotti och skrattar.

Dessutom är hon noga med att betona betydelsen av samtliga som är involverade i de olika projekten.
– Jag tror inte riktigt att jag fattat än vad som händer, men det är klart att det är jätteroligt. Sedan vill jag framhålla att det inte är en person i föreningen som gör det här jobbet – jag hade inte klarat det utan min familj och alla runtomkring, från kollegor till samarbetspartners och ledare som tar emot dem därute. De är mina hjältar.

Om det blir några vinster återstår att se, Patricia Daoud Naperotti är glad bara över att vara nominerad. Hon konstaterar också att hon ”egentligen inte har tid att slöa”, men ändå ska ta sig till huvudstaden vid båda galatillfällena.
– Det här är ju något av en ”once in a lifetime”-grej ändå. Jag får försöka jobba på tåget, haha.

FAKTA
Motiveringen till Guldhanden, som delas ut av Sverige United, lyder: ”Patricia är sedan många år en huvudperson i mångfaldsarbetet med att aktivera och entusiasmera unga människor från invandrartäta Kronogården och Lextorp. Med en aldrig sinande energi driver hon olika projekt som inkluderar åtskilliga barn och ungdomar.”

Läs mer här och här!

(Bild: Sverige United)