Förre elittränaren tar över Lödöse Nygård: ”Hoppas lyfta dem”

Han har tränat flera elitklubbar på herrsidan.
Men faktum är att Lödöse Nygårds nye tränare Roberto Jacobsson nu tar sig an sitt första uppdrag i ett damlag.
– Jag hoppas att jag kan lyfta dem, med kunskap och engagemang, säger han till TVG-fotboll.

Det är en fotbollsfamilj han kommer ifrån, Roberto Jacobsson. Farbror Karl-Alfred är en gammal Gaislegendar, och även pappa Sanny representerade klubben. Roberto har också varit där, både som huvudtränare samt assisterande, men tillhörde Häcken under spelarkarriärens glansdagar.

Sedan dess har han hunnit med att befinna sig i många elitmiljöer: Frölunda, Gunnilse, Torslanda och Örgryte, för att nämna några. Ifjol coachade han dock Älvsborgs FF i herrarnas division 4.

Men nu väntar alltså en ny utmaning för 65-åringen, som pensionerade sig i vintras och därmed kan fokusera fullt ut på fotbollen.
– Jag har varit sugen på att träna damlag i flera år egentligen. Jag har flera kompisar som gör det, och alla säger samma sak: tjejerna vill mycket mer. De vill lära sig, de lyssnar, är ”goa” till sättet och inte bortskämda, utan beredda att jobba för föreningen i alla olika sammanhang. Det lockar mig: jag gillar spelare som är positiva, vill lära sig och tävla, säger Roberto Jacobsson.

Göteborgaren erkänner att han har relativt begränsad kännedom om LNIK sedan tidigare, och blev mer eller mindre ”headhuntad” av föreningen.
– Jag vet väldigt lite om laget, det ska jag vara ärlig med att säga. Jag har träffat ledarna ett par gånger och fått höra mycket positiva saker, men spelmässigt kan jag dem inte än.

Hur skulle du beskriva dig själv som tränare?
– De senaste tjugo åren har jag jobbat väldigt mycket med feedback till spelare. Jag försöker verkligen få dem att förstå vad de är bra på och använda det. Sedan vet jag ju att om man ska bli bra i fotboll så måste man jobba med det egna spelet: ha ett bra passningsspel, rörelse, understöd och alla de detaljerna. Jag vill att spelarna ska vara trygga med bollen, svarar Jacobsson.

Sina första träningar med Lödöse Nygård gör han i november – då även spelare utifrån är välkomna att komma – och klubbens förhoppning är att man ska kunna spetsa truppen ytterligare inför nästa säsong.

Samtidigt är målsättningen att bli ännu varmare i division 1-kläderna.
– Ja, vi ska försöka att etablera oss och bli ett stabilt lag i ettan, säger Roberto Jacobsson som naturligtvis ser fram emot uppdraget:
– Det känns spännande. Jag hoppas att jag kan lyfta dem, med kunskap och engagemang, samtidigt jag hoppas att de kan ge tillbaka till mig också genom att vilja lära sig och utvecklas. Det ger mig en massa energi!

LNIK tränades i år av Torben Christiansen, som dock avgick några omgångar från slutet.

(Bild: Lödöse Nygård IK)