Idag flyttar Tom Pettersson till USA: ”Lär bli minnen för livet”

Idag börjar äventyret på allvar för Tom Pettersson.
– Det är inte många som får den här chansen att spela i MLS, konstaterar han inför avfärden till sin nya hemstad, Cincinnati.

I mitten av december, bara någon vecka före jul, presenterade FC Cincinatti sitt senaste nyförvärv – en 29-årig svensk med meriter från högstaligorna i Sverige och Belgien, samt spel i Europa League.

Han heter förstås Tom Pettersson, är uppvuxen i Trollhättan och var allra senast lagkapten i Östersunds FK.

Och han kommer till en stad – av vissa kallad ”USA:s Paris” – där vädret är ungefär detsamma som här. Och till ett lag som under sin debutsäsong i MLS slutade allra sist, men däremot hade tredje högst publiksnitt (27 336) av samtliga lag.
– Jag känner väl lite allt möjligt nu, säger han när TVG-fotboll når honom via telefon dagen före avresan.
– Det är lite ångest över resan och att vara borta från familjen så mycket. Jag vet inte heller riktigt vad jag kommer till. Samtidigt är det jävligt spännande och det ska bli otroligt roligt att dra igång, så jag känner väl allt egentligen.

Först väntar ungefär en månads träningsläger, på två olika platser.
– Det första är någonstans, det har jag glömt bort, i USA, och det andra är i Florida i alla fall. Under träningsläger är man ju med varandra 24 timmar om dygnet så det är säkert en jättebra start, säger Pettersson som tränat på egen hand sedan november månad, med hjälp av ett schema han fått från ”fysgubbarna i Östersund”.

Vet du vad du har att vänta dig rent fotbollsmässigt?
– Det där är svårt och ska bli skitspännande egentligen. I och med att matcherna går på natten så har jag inte kunnat sitta och kolla MLS, även om Zlatan varit där. Jag har inte superkoll på ligan, men det var ju Cincinnatis första år där och de ville lära sig ligan och ska väl börja satsa nu, svarar TFK-produkten och fortsätter:
– De släppte in väldigt mycket mål ifjol, men vill spela en fotboll som någonstans liknar den jag spelat i Östersund: det är mycket spel längs backen, possession. Sånt där kan ta tid, så det ska bli spännande att se hur det är i praktiken. Det är en jävla stor utmaning i alla fall om man ser till hur det gick förra året.

Han konstaterar också att han tillhör en exklusiv skara.
– Det är inte så många som får den här chansen att spela i MLS, jag tror att vi är sju stycken svenskar. Sedan är det speciellt i USA också: vissa lag ligger i botten ett år och sedan på övre halvan nästa år. De har draft, lönetak och sådär. Överlag verkar det vara en jämn liga.

Har du fått en känsla för hur det kommer bli att leva och bo där?
– Jag var bara där tre dagar senast och då var det ett intensivt schema: se träningsanläggningen, leta bostad och så var man jetlaggad till tusen. Men det är klart att det är avstånd överallt, det är ju ändå USA. Samtidigt är det inte New York- eller Los Angeles-storlek på stan, så det ska nog ändå gå bra. Det är bara att försöka komma in i allting och få Johanna (Almgren, hustrun) och barnen att trivas, säger Tom Pettersson som skrivit ett 2+1-kontrakt och får sin nya lägenhet först i februari, då även familjen anländer.

Under det kommande lägret väntar såväl hans första träningar som matcher, och sedan drar ligaspelet igång i början av mars.

Innan du valde MLS, frågade du någon som varit där om råd?
– Jag hade kunnat gjort det. Jag kom fram till att jag spelat med (Anton) Tinnerholm, Robin (Jansson), ”Mange” (Magnus Eriksson), Gustav Svensson… Så jag hade kunnat, men nej, det har jag inte. Jag har pratat mer med min agent och folk runtomkring. Min familj. Sedan var jag på amerikanska ambassaden förra veckan och skaffade visum, och då stötte jag faktiskt på Gustav Svensson. Men vi pratade mer i största allmänhet.

Pettersson har hållit lite koll på vad som hänt i laget på sistone, och nämner bland annat att japanen Yuya Kubo är ett av nyförvärven, och en av de tre ”Designated Players” som varje klubb får ha. Men andra rykten – som att PSV Eindhovens uruguayanske landslagsman Gaston Pereiro ska vara nära en övergång till Cincinnati – har han missat.

Tom Pettersson har inte heller pluggat in lagkompisarnas namn – ”det vore konstigt om man kunde allt om alla” – och litar på att han hänger med rent språkligt efter tre år i Östersund, som haft en engelsk ledarstab och flera spelare från samma land.

Och han konstaterar att han nu får uppleva när en dröm som blir sann.
– Det lär bli minnen för livet, det här.

(Bild: FC Cincinnati & Östersunds FK)