Johansson: ”Var det där verkligen fair play, FCT?”

Svenska Fotbollförbundet har börjat med en helt fantastisk sak: de har skickat ut en mängd gröna kort till landets föreningar.

Dessa kort ska delas ut efter matcher som spelats av ungdomar mellan 8 och 15 års ålder. Det är motståndarlagets ledare som delar ut det till den spelare i det andra laget som de tycker har agerat mest juste enligt fair play. Jag jublar över det initiativet och hoppas verkligen att det gröna kortet får hög status bland alla våra ungdomar. Fair play ska uppmuntras!

På onsdagskvällen såg jag DM-matchen mellan Vänersborg FK och FC Trollhättan. VFK var det bättre laget och skapade mest i en väldigt dålig match. VFK gjorde 1-0 i den andra halvleken, men när klockan tickat upp mot 87 minuter så lade FCT helt av sitt spel. De väntade in förlusten helt enkelt, för att det skulle säkra en ”femteplats” i DM på grund av den minsta förlusten i kvartsfinalerna.

Som supporter till FCT sedan starten, dessutom verksam i klubben på en massa olika sätt fram till förra året, så tyckte jag att det var direkt pinsamt att se uppträdandet. VFK tilläts spela runt i backlinjen i fem minuter och inte en ansats gjordes från FCT för att försöka få till en kvittering.

Personligen hade jag gärna sett FCT gå för en kvittering. Hellre det och 0-2 i baken på en kontring, än sättet det nu utspelade sig på.

Benny Johansson

Här finns det många intressanta frågeställningar att plocka fram:
1) Om det nu är fem, sex eller sju lag som går vidare från DM till Svenska cupen, då borde väl alla kvartsfinalmatcher spelas samtidigt så att det här scenariot inte kan uppstå när ett lag lägger av med att spela fotboll?
2) Är det fair play mot de andra deltagande lagen i tävlingen att sluta spela fotboll med cirka fem minuter kvar?
3) FCT nådde sitt mål, att nå Svenska cupen, så då gjorde de väl helt rätt i att sluta spela fotboll?
4) Är det rätt emot betalande publik, tillresta bortasupporters?
5) Att vinna tillhör spelets idé. Kan man vinna på vilket sätt som helst? Är ”Guds Hand” (som Maradona stod för) okej?
6) Sverige gjorde ju så mot Danmark 2004, då var det okej, eller? (Nej, inte enligt mig åtminstone.)
7) Är det en bra känsla som spelare i laget att bara lägga ner?
8) För att komma ifrån det här, är det nog bäst att rangordna lagen efter hur det gick i semifinalerna och finalen. Det vill säga: vinnarnas förlorare i kvarten blir femma, tvåornas blir sexa, treornas blir sjua och fyrornas blir åtta. Men det kanske blir för komplicerat?

Det var bara några undringar. Vi har säkert alla olika svar och åsikter. Personligen hade jag gärna sett FCT gå för en kvittering. Hellre det och 0-2 i baken på en kontring, än sättet det nu utspelade sig på.

I pausvilan under matchen, som sändes av TTELA, intervjuades mittfältaren Anders Mogren från FCT, som inte var med ikväll. Jag citerar inte ordagrant vad han sa, men det handlade om att FCT alltid vill vinna de matcher och tävlingar de är med i.

Min son spelade en match för ett par veckor sedan. Efter den fick han ett grönt kort. Han visste inte vad det var, och jag visste inte vad det var, eftersom det var helt nytt. Jag sökte upp fakta om detta och blev oerhört stolt. Han hade fått ett grönt kort för fair play. Han är själv väldigt stolt över det.

Han gjorde sitt bästa den matchen. Han var faktiskt väldigt bra och dessutom debuterade han i klubbens U17-lag som 15-åring. Som pappa gillade jag självklart att han presterade bra och att de vann den matchen, men det är det gröna kortet för fair play som gör mig extra stolt.

FCT körde inte fair play igår kväll, enligt mig. Det var pinsamt att se VFK ostört få rulla boll i backlinjen och utan ansats från FCT att ens försöka. Tack och lov blåste domaren av hyfsat tidigt. FCT gjorde mig inte stolt just den här dagen.

FCT är klart för Svenska cupen nästa år och det är givetvis roligt. VFK också.

Men det hela lämnar en mycket bitter eftersmak och en fråga: vad är egentligen fair play?

Jag tror att min son fick det gröna kortet för att han kämpade ända in i kaklet, gjorde sitt bästa och uppträdde juste mot domare, med- och motspelare. Det är i alla fall fair play för mig!

Kanske läge att fundera över vilka signaler ni sänder, FCT.

Den fråga vi alla borde ställa oss, oavsett roll är: Är det värt att vinna till vilket pris som helst?

Om gästskribenten:
Benny Johansson har ett förflutet som redaktör för såväl FC Trollhättan som Trollhättans FK och följer fortfarande den lokala fotbollen på nära håll, men kanske allra främst på ungdomsnivå. Han arbetar idag som lärare och gör emellanåt gästspel som både skribent och krönikör på tvgfotboll.com.