Konflikt löst mellan VIF och BIF: ”Lämnar det bakom oss”

Förra året tog Brålanda IF ett ärende gällande två spelare som skrivit på för Vänersborgs IF till Svenska fotbollförbundets skiljenämnd.
Nu har det fått en upplösning.
– Totalt sett upplever jag att vi har haft en väldigt bra diskussion, säger VIF-ordföranden Martin Westerlund.

De två spelarna lämnade Brålanda inför säsongen 2018 och fick amatöravtal, samtidigt som BIF hävdade att de egentligen var proffssatta. Med andra ord: att de tjänade över 10 000 kronor per kalenderår på sitt utövande och därmed borde vara föremål för ett så kallat utbildningsbidrag på uppemot 50 000 kronor.

VIF bestred det, men nu har de båda klubbarna kommit överens om att lägga fallet åt sidan utan att förlita sig på ett eventuellt utfall från SvFF.
– Jag upplever att vi haft en väldigt bra och positiv diskussion, och att vi har en bra relation generellt, säger Martin Westerlund.

Stefan Lindqvist, ordförande i Brålanda IF, konstaterar följande:
– Vi har rett ut alla saker och haft väldigt givande möten. Nu lämnar vi det här bakom oss och går vidare med ett mer ingående samarbete. Det är jättepositivt tycker jag.

Klubbarna har också släppt en gemensam kommuniké, där VIF bland annat beklagar ”den otydlighet som fanns i övergången” och att framtida avtal ska ”utformas så att inga tvetydigheter finns”.

Under diskussionerna har även en annan händelse tagits upp. Under frimånaden var nämligen Vänersborgs IF i kontakt med en minderårig spelare i Åsebro Brålanda, vilket väckt känslor på dalsländsk mark.
– Där har vi gjort fel, vi skulle ha tagit kontakt med tränarna i första hand. Vi har diskuterat det internt och de som är ansvariga säger att det helt enkelt var en miss, och det är de ledsna för. Vi gör inte så här normalt sett, säger Martin Westerlund.

Men, som Stefan Lindqvist uttrycker det, ”där är vi färdiga”. Istället är planen nu att bilda en enad front med övriga föreningar i Vänersborgs kommun för att kunna stå tillsammans i frågor som rör dem, exempelvis kring höjd planhyra.
– Vi blir en union som kan gå ihop och föra dialogen med Arena Fritid och andra parter. Jag tror att vi är starkare när vi är samlade, hävdar Lindqvist, således en part i det nya fotbollsråd som planerar att sammanstråla ungefär två gånger per år.

(Bild: Pixabay)