Leinonen tillbaka i försvaret efter fjolårets anfallssuccé i Göta

Räddande anfallsängel ifjol, nu mittback igen.
Det är Erik Leinonens verklighet i Göta BK.
– Men vi spelade ju en jävligt tråkig fotboll i de matcherna, det är inte riktigt så vi planerar att spela i år, konstaterar han.

Det blev en dramatisk avslutning på fjolårssäsongen för Göta. I den sista omgångens sista ordinarie spelminut gjorde Leinonen det 2-1-mål mot Fristad som gjorde att laget skuttade upp från nedflyttningsplats till en position över båda strecken.

Erik Leinonen beskriver den förlösande känslan:
– Det var ju bara befrielse, typ. Alla hade nästan räknat ut oss och så klarade vi kontraktet med nöd och näppe. Det var bara glädje, nästan som att vi hade gått upp istället, haha.

Vad talar för att det ska gå bättre i år?
– Vi har ju fått en bredare trupp, vilket är en stor jävla fördel jämfört med förra året. Det var kaotiskt i vissa matcher: vi fick ringa in spelare som inte varit med på länge, det var många skador… Allt kom nästan på en och samma gång. Sedan var inte träningsnärvaron så hög på de som spelade heller, berättar Erik Leinonen.

I år har Göta bara spelat fem träningsmatcher. Man hade visserligen hoppats kunna avverka någon till, men överlag är det en medveten strategi från tränaren Raimo Käkelä.
– Vi brukar spela jävligt många matcher på försäsongen så Raimo ville testa något nytt. Därför drog vi oss ur DM, för att ha mindre matcher i benen.

Göta har också, åtminstone på papperet, en betydligt starkare trupp än ifjol. Det har även inneburit att Leinonen – trots målsuccén i höstas, med fyra baljor på två matcher som anfallare – tvingats ta ett kliv nedåt i planen igen.
– Det blir nog så till en början, sedan får vi se hur det går för våra anfallare, haha. Men vi spelade ju en jävligt tråkig fotboll i de matcherna: de bara slog på mig och jag skulle stångas där och slå in bollen. Det är inte riktigt så vi planerar att spela i år, säger 27-åringen.

Vad tror du om det här året för er del då?
– Får vi igång vårt spel så tror jag att det kan gå riktigt bra, men spelar vi som vi gjort i vissa träningsmatcher så kan det lika gärna gå åt helvete. Men jag tror ju att det kommer gå betydligt bättre än förra året. Har vi en skadefri trupp så ska vi vara med däruppe och fajtas.

Leinonen hoppas också på revansch direkt i premiären mot IFK Trollhättan, som vann fjolårets två möten med Göta.
– Den här gången är det vi som ska vinna båda matcherna!

FAKTA
Göta BK
Placering ifjol
: 9:a i division 4 Södra.
Tränare: Raimo Käkelä.
Nyförvärv: Josef Waarie (Svane), Tim Dalek (Edet), Nicolas Valencia (Edet), Zaed Tareq (Edet), Simon Björk (Skoftebyn), Victor Käkelä (Trollhättans BoIS), Tito Matonbila (Älvängen), Jonas Rhodén (Skepplanda), Felix Stegemann (Lödöse Nygård), Iba Ramic (IFK Trollhättan).
Förluster: Mikael Bengtsson (paus).
Seriepremiär: Hemma mot IFK Trollhättan, på fredag klockan 14.00.

(Bild: Beatrice Andersson)