Måndagssvepet: ”En målnäsa som gått i arv, från far till son”

Idag stiftar vi bekantskap med ett nytt inslag på TVG-fotboll:
Måndagssvepet!

Det här är ett axplock av sånt som hänt i helgen, och det är kanske lika bra att börja med ”elefanten” i det här lokalfotbollsrummet. Jag syftar naturligtvis på min egen utvisning – den första i karriären, faktiskt – mot Melleruds IF i lördags.

Men vad kan vi säga om den egentligen, mer än det uppenbara (att domaren alltid har fel osv)? Nej, istället kan vi konstatera att det var en småtrevlig match som TFK vann med 2-1, trots det numerära underläget i nästintill en timme.

Noterbart där är att viktige MIF-mittbacken Marcus Rydberg tydligen åkte på en knäskada nyligen och kan bli borta länge. Därför hade Andreas Jansson – senast i Vänersborgs IF – ringts in till den här matchen, och själv hade han svårt att ge några besked kring sina fotbollsframtid efter slutsignalen.

Kul också att se Melleruds jättelöfte Karl Svensson, som även stod för lagets enda fullträff. Som son till en viss Markus kan man ju förstå att näsan för mål är ärvd, så att säga.

***
Apropå talanger: 16-årige Liam Brag nätade för sitt FC Trollhättan i 1-0-segern mot Örebro Syrianska i helgen. Tydligen genom att löpa förbi sin back och lobba bollen i mål.

Det råder ingen tvekan om att han är en av områdets mest spännande unga spelare just nu – och att FCT dessutom öppnat försäsongen på ett väldigt förtroendeingivande sätt, särskilt defensivt. Ett insläppt mål på tre matcher är mer än okej!

***
Gauthiod tog en överraskande stor seger, 5-0, mot Främmestad i lördagsderbyt på Lunnevi. Där gjordes två av målen av en engelsk provspelare (”Jordy”?), men det kompletta namnet har jag inte fått fram än.

När jag fick tag på tränaren Lennart ”Kral” Andersson igår så satt han nämligen och höll på med trav, eller något liknande. Det får bli ett nytt försök idag.

***
Man vill gärna jämföra lagen genom deras resultat, men det är såklart svårt så här tidigt inpå året. Vi kan i varje fall konstatera att Gauthiod ”bara” fick 2-2 mot det Ljungskile som Skoftebyn 4-0-besegrade häromveckan. Anna Ahlstrand och Ida Mörk gjorde varsitt mål, samtidigt som man gick runt på folk och luftade flera yngre förmågor.

Svårt att veta var vi har Gauthiod just nu, men positivt att målskyttet fortfarande verkar funka eftersom det största dilemmat i år lär vara vem som ska göra målen. Så är det.

***
Helgens största vinst stod Edet för via 8-0 mot Frändefors. Det var faktiskt en inte så oväntad marginal: Edet är ett topplag i den västra femman, som är snäppet vassare än sin motsvarighet i Dalsland.

Framåt har man också oerhört mycket offensiv kraft: David Råstedts råstyrka, Lukas Eliassons enorm snabbhet, Marcus Olssons kyliga avslutningar, Alexander Mellqvists generella briljans och starka targetplayerspel… Ja, det kan bli kul på Ekaråsen i år!

***
I Vänersborg har försäsongen också inletts på ett positivt sätt. Den här gången var det Vänersborgs FK:s tur att slå Skoftebyn – med hela 6-2 – samtidigt som VIF 2-1-besegrade Onsala.

Kul i det sistnämnda fallet var att Niklas Andersson fick avgöra. Det har blivit en hel del bänknötande för honom de senaste säsongerna, och det är värt att betona vilken fantastisk lagspelare han är som bitit ihop och aldrig klagat under den här perioden.

Därför hoppas man ju att det är Anderssons år i år, om det nu blir spel i VIF i slutändan.

***
I Lödöse Nygård dam finns det fortfarande en önskan att stärka truppen, men rent resultatmässigt har det ändå börjat okej: 3-0 mot Hisingsbacka och nu senast 2-1 mot ett annat division 2-lag, Skepplanda.

LNIK har kommit att bli ett väldigt stabilt lag överlag. Det är en styrka att bära med sig inför säsongen.

***
Till sist: det handlar visserligen om futsal, men ändå ett stort grattis till Skoftebyns P03:or som tog ännu ett SM-silver i helgen.

Det är nästan så att Trollhättan aspirerar på att vara futsalens huvudstad i Sverige. Det är ändå häftigt, eller hur?