Mandic hoppas på vändning för VFK: ”Vill inte förlora mer!”

Peter Mandic har fått nog.
– Jag vill inte förlora mer, säger VFK-backen inför division 2-mötet med Örebro Syrianska.

Fotboll är ofta himmel eller helvete, och för Vänersborgs FK har vi under den här säsongen fått se mer av Lucifer än Sankte Per, om man säger så.

För Peter Mandic smärtade sannolikt förra omgångens 2-8-förlust också mer än för många andra i laget. Han tillhörde ju motståndaren, Gauthiod, ifjol.
– Det är nog den största förlust jag varit med om, och för min del mot fel lag, konstaterar han bittert.

Vad var det som hände?
– Vi stod egentligen och kollade på, sprang bredvid dem, och var inte tillräckligt nära. Vi hade fyra startspelare borta, i en redan tunn trupp, och då fick några U19-killar komma in istället. Vi hade inget val, och i det här fallet blev den mentala pressen på dem lite för stor. Det låste sig för många av oss, och då är det svårt att spela fotboll, säger lagkaptenen.

I veckan har VFK-truppen därför rensat luften.
– Vi pratade om allt: vad folk tycker och tänker, och kom väl fram till det jag sa. Vi kan liksom inte hoppas att någon annan ska lösa saker åt oss, utan vi får göra det själva. Vi vet att vi har offensiva kvalitéer, men vi behöver bli bättre i båda boxarna.

Samtidigt konstaterar Mandic att marginalerna är små, och att de inte direkt varit i Vänersborgsklubbens favör hittills. Mot Stenungsund gjorde man en med alla mått mätt godkänd insats, men förlorade. Samma sak mot lokalrivalen VIF.

Hittills har det bara blivit en seger på fem försök. Och härnäst kommer alltså tippade topplaget Örebro Syrianska till Vänersvallen.
– Det här är en process som kommer att ta tid, det är jag ganska övertygad om. Gzim (Sylaj, tränaren) har sagt själv att de första sex omgångarna kommer bli tuffa, säger Peter Mandic, men tillägger snabbt:
– Efter det här har vi Grebbestad borta, så säg de sju första omgångarna då.

Enligt honom är mönstret tydligt: VFK har gjort det bra i 45, och ibland 60, minuter. Sedan har det däremot gått sämre.

Förhoppningsvis bryts den trenden mot Syrianska.
– För egen del känner jag att jag inte vill förlora mer. Man mår inte bra efter förluster, fotboll är ju en emotionell sport, och därför gäller det att vinna eller göra bra prestationer. Nu handlar det om att sluta förlora, stoppa blödningen, betonar mittbacken.

(Bild: Tomas Andersson)