Mandic inför DM-finalen: ”Det viktigaste är att vi vågar”

Peter Mandic har förlorat en DM-final mot Norrby förut.
Det tänker han inte göra igen.
– Det är revansch som gäller, säger Vänersborgs FK:s kapten.

Vänersvallen har bjudit på cupfester förr om åren, men aldrig i ett så här långt framskridet skede av DM. På onsdagskvällen gästas nämligen VFK av Norrby, till vardags tabellåtta i superettan.

Och det är ett hemmalag som upplevt alltifrån djupa dalar till höga toppar under säsongens gång. Att man i våras befann sig i ett mindre krisläge känns dock avlägset nu, konstaterar Peter Mandic.
– Jag tycker att vi är ett helt nytt lag med en helt annan kemi, både i omklädningsrummet och ute på planen. Vi har hittat varandra och en bra balans, säger 28-åringen, som ifjol mötte Norrby i DM-finalen med Gauthiod, då med Boråslaget som segrare efter straffsparksläggning.

Hur sätter du den här matchen i relation till annat du upplevt hittills under karriären?
– Det största jag varit med om är ju när vi slog Jönköpings Södra med 2-0 hemma i Svenska cupen. Annars har jag själv inte vunnit någon titel, annat än division 5 med Bengtsfors, så det hade varit roligt och stort att få med sig en här.

Ponera att Norrby ställer upp med bästa laget – vad har ni för chanser då?
– Man har alltid chans att vinna varje match tycker jag. Vi vet att vi har kvalitéer på varje position. Får vi defensiven att funka i en sån här match, vilket såklart blir prio, så har vi automatiskt en offensiv som kommer att leverera. Defensiven blir nyckeln, säger mittbacken.

Som å andra sidan bidragit även framåt i år.
– Jag har gjort sju straffmål i division 2, och åtta totalt med det mot Skövde AIK i DM. Sedan gav jag även bort en till Arlind (Beqiri) i serien, så vi har fått nio totalt. Det låter ju lite sjukt såklart, men det betyder att vi ofta är inne i motståndarnas straffområde, att vi är orädda och farliga därinne. Det gör att vi får straffar.

VFK har tagit sig hit via flera tajta matcher: 3-1 efter förlängning borta mot Byttorp, 1-0 mot FC Trollhättan, 2-1 efter förlängning mot Skövde AIK och så en walkover mot Vinninga.

Man har med andra ord skrällt förut, och kan mycket väl göra det igen.
– Det har varit riktigt bra fart på träningarna i veckan och det känns som att de flesta är sugna på att spela. Det är ju superettanmotstånd och en bra chans för alla att visa upp sig, visa att de klarar av den nivån. Det viktigaste för mig är att vi vågar, oavsett vem som spelar, säger Peter Mandic.

(Bild: Tomas Andersson)