Anfallaren Mattiasson siktar på att flyga högt i USA

Oliwer Mattiasson, 19 år, flög under radarn under ett tag. Men nu vi har hittat honom, i Chicago, USA, av alla städer!
Där spelar han collegefotboll och studerar vid Lewis University och ser nu framåt och uppåt.
– Jag studerar om obemannade flygfarkoster, där man lär sig om flyg utan bemanning helt enkelt, säger han.

Mattiasson (längst till höger på bilden) har Vänersborgs IF som sin moderklubb, men har också tillhört Ljungskile och senare FCT. Där blev det dock sparsamt med speltid, men i början av september 2017 hoppade han in borta mot Lidköpings FK, vid ställningen 3-1 till FCT. Tjugo minuter återstod att spela.

Anfallaren var nära att näta redan vid sin första bolltouch, men det släppte ändå. Han gjorde tre mål på nitton minuter (!) i FCT:s 7-1-kross.
– Ja, den matchen minns jag som igår, det var en fantastisk känsla. Speciellt eftersom jag hade varit utanför truppen i ett halvår och helt plötsligt fick speltid, säger han.

Hur var det att tillhöra FCT när du inte fick spela så mycket?
– Den säsongen var nu i efterhand, när jag tittar tillbaka, en väldigt lärorik säsong för min del. Men om du skulle frågat mig för två säsonger sedan så hade jag nog sagt att det varit den sämsta säsongen i mitt liv. Nja, kanske inte, men den fick mig att öppna upp ögonen om att fotboll inte bara är enkelt och roligt hela tiden.

Därefter hamnade han så småningom i Trollhättans BoIS.
– Efter FCT så slutade jag faktiskt helt med fotboll. Det visade sig både vara negativt och positivt. Efter fem månaders uppehåll började jag dock spela igen i Trollhättans BoIS, där jag hade en tränare, Fredrik Bengtsson, som förstod min situation. Det är jag väldigt tacksam för, konstaterar Oliver Mattiasson, och tillägger:
– När jag kom till TBIS så var längtan till fotbollen inte så jättestor, om jag ska vara ärlig, men ju mer året gick och ju mer jag spelade, desto mer kom suget tillbaka. TBIS var en perfekt klubb att börja spela fotboll i igen. Dessutom gick det väldigt bra för klubben som var nära att kvala till division 2.

Hur går dina tankar om framtiden?
– Planen framåt är att först och främst göra en bra säsong här i USA och sedan ta det därifrån! Mina framtida ambitioner är annars precis som de var för cirka 1,5 år sedan, nämligen att spela fotboll på så hög nivå som möjligt. Dessutom vill jag ge mig själv en ärlig chans nu när mer kunskap finns i bagaget.

Men fotbollen i USA skiljer sig också från den som spelas i Sverige.
– Skillnaden är, om jag ska summera det kort, träningsmängden. I Sverige har vi ungefär fyra, fem träningar per vecka under försäsongen, här har vi fem med laget plus två som man själv är ansvarig för. Det är väldigt professionellt med allt omkring vilket ger bra förutsättningar till att lyckas.

(Bild: Benny Johansson)