Mellandagscupen för nybörjare – allt om turneringen här!

Mellandagscupen? Vad är det?
Ja, det må låta otroligt att folk inte skulle känna till denna prestigefyllda futsalcup i Trollhättan, men så är det säkerligen på sina håll och kanter.
TVG-fotboll ger därför de okunniga en utförlig fråga-svar-guide här!

Vad är Mellandagscupen?
En futsalcup för herrseniorer och -juniorer, arrangerad av Trollhättans BoIS. Det här är den 43:e upplagan av Mellandagscupen!

När och var hålls Mellandagscupen?
27-28 december i Arena Älvhögsborg i Trollhättan. På fredagen är det gruppspel för herrarna och på lördagen väntar slutspelet. Då drar även juniorernas turnering igång.

Vad kostar det att komma in?
En hundralapp för vuxna, gratis upp till sju år och sedan 60 kronor däremellan. För ett dagspass alltså.

Vilka lag ställer upp?
16 totalt från området mellan Trollhättan och Lödöse. Vill ni ha alla? Okej: Edet FK, FC Trollhättan, Göta BK, Halvorstorps IS, Hjärtums IS, IFK Trollhättan, Lödöse Nygård IK, Sjuntorps IF, Skoftebyns IF, Trollhättans FK, Trollhättans BoIS, Trollhättans FF, Trollhättans IF, Trollhättans Syrianska FC, Upphärads IS och Åsaka SK.

Vilka lag brukar vinna?
De senaste sex åren har det varit antingen FC Trollhättan eller Skoftebyn, med tre titlar vardera. Vi får gå så långt tillbaka som till 2012 för att hitta en annan vinnare, då Edet finalbesegrade Trollhättans FK.

Vad får vinnaren?
10 000 kronor, och en massa heder samt ära, förstås. Tvåan får 6 000 kronor.

Hur ser lottningen ut?
Grupp 1: TFF, Åsaka, TFK, TIF.
Grupp 2: Hjärtum, HIS, TBoIS, UIS.
Grupp 3: Edet, Syrianska, IFK, FCT.
Grupp 4: Sjuntorp, Skoftebyn, Göta, LNIK.

Vilken är ”Dödens grupp”?
Både grupp 1 och 2 har två tydliga favoriter sett till serietillhörighet, så de mest intressanta duellerna lär vi se i övriga grupper. I den ena borde FCT och Syrianska ta sig vidare, i den andra Sjuntorp samt Skoftebyn.

Vilket lag är favorittippat?
TFK har tack vare segrarna i Rastacupen och futsal-DM fått favoritskapet bland vissa, men saknar också några av namnen som var med då. Nej, annars bör det framförallt handla om ett starkt FCT – som bland annat ryktas ställa upp med Richard Cindric, Markus Johansson och Jonas Emanuelsson – samt Skoftebyn. Kanske med Sjuntorp som outsider?

Sluta tassa runt gröten – vilket lag vinner?
FCT slår Sjuntorp i finalen. Nu vet ni!

Vilka spelare ska man hålla koll på?
Vill ni se fart är det FCT:s Casper Ericsson. Tekniken bidrar TFK:s Anton Ödman med. Skoftebyns Krister Andersson (bilden) är den stabile ledaren som aldrig blir bortfintad. Och Sjuntorps Alexander Karlström är målskytten som aldrig upphör att näta, särskilt nu när han eventuellt får finurlige Lavdim Azemi som ny lekkamrat.

Vem kommer att vara äldst i hallen?
Ja, det naturliga vore ju att säga min 93-årige farfar, som är på plats för att följa det här spektaklet, men sedan kom Edet FK med sin officiella turneringstrupp och där inkluderades anfallaren Mats Johansson – så då måste väl han vara den med toppnoteringen i den kategorin? (Förlåt, Mats.)

Är Skoftebyns futsalbrassar med?
Nix.

I vilken form är egentligen TVG-fotbolls egen Martin Ahlin?
Som skribent? Helt okej. Som futsalspelare för TFK? Svajig, minst sagt. Men det är också talande för den här cupen: när man vill vara som bäst så mår kroppen som sämst, på grund av julfirande och bristfälligt tränande. Det här får gå på rutin och gnetande, helt enkelt.

Vilka är snackisarna på förhand?
Som vanligt finns det en del som saknar de stora målen, vilka skrotades för några år sedan när ”riktiga” futsalregler infördes från förbundshåll. Annars brukar det väl också bli ett visst fokus på de spelare som ”lånas” in av en del lag för att spetsa deras uppställningar – det vill säga lirare som ”bara” är registrerade för inomhusspel. Ifjol var det exempelvis Jonathan Gustafsson i Edet och Anton Snibb i Göta, men långt ifrån bara dem.

Var kan jag följa cupen om jag inte är på plats?
Mellandagscupens officiella webbplats hittar ni här. Där kan man följa matcherna i realtid, men även kolla tidigare resultat och aktuellt tabelläge. Liksom ifjol verkar det också som att tidningen TTELA sänder de sista matcherna i slutspelet.

(Bild: Tommi Nyman)