Mellqvist lägger av: ”Division 1 är ingen rolig serie”

Dagen efter sitt 33-årsfirande meddelade Alexander Mellqvist att han slutar med fotbollen.
– Division 1 är ingen rolig serie att spela i, jag kände inte att jag kunde mobilisera den kraft som ändå krävs, säger han.

Det är ganska exakt 16 år sedan Mellqvist lämnade tryggheten hos moderklubben Inlands IF – idag en del av sammanslagningen Edet FK – och istället begav sig till Örgryte IS i Göteborg.

2005 kom debuten i allsvenskan, ett derby mot Häcken som han själv avgjorde i slutminuterna. Sedan dess har han gjort otaliga matcher både i pojklandslagsdressen och på elitnivå överlag – utöver Öis även för Varberg och senaste klubben Ljungskile.
– Det har varit fantastiskt att kunna hålla på så här länge och leva på fotbollen, säger Mellqvist och pekar ut några höjdpunkter från karriären:
– Att ha fått spela i högsta serien i Sverige är ju stort, men även att vara i mindre klubbar har sin charm. Där ser man hur mycket folk brinner för det, och jag har alltid gjort mitt yttersta för att glädja så många supportrar jag kan.

Beslutet av lägga av har, konstaterar han, ”vuxit fram”. Förutsättningarna har också förändrats på senare år, genom division 1-spel och ett nytt jobb som snickare.
– Det är andra året jag jobbar och det är kul att lära sig något nytt. Jag vill ju satsa på det och framförallt vara mer med familjen.

Finns det något beslut du ångrar under de här åren?
– Nä, det kan jag inte säga. Jag har hela tiden sett till att det ska funka privat och utifrån det tagit de beslut jag gjort. Sedan är det klart att man kanske hoppades på mer ett tag, men jag är ganska nöjd med vad jag åstadkommit, säger Mellqvist och berättar om ett provspel med danska Esbjerg som möjligtvis hade kunnat resultera i en övergång:
– Jag gjorde bra ifrån mig, men sedan tog de en annan spelare, Johan Persson, som kom senare och tränade med dem. Hade jag kommit efter istället för före danska ligans uppehåll så kunde det ha gått på ett annat sätt.

Alexander Mellqvist har tränat med Edet i vinter, men enligt honom är planen att lägga av helt, inte varva ner.
– Just nu kommer jag inte spela, utan jag ska vara med familjen och inte låta något låsa upp mig. Sedan vet man aldrig längre fram, men i dagsläget är det så.

(Bild: Susann Sannefjäll)