Riktlinjer för nya elitstödet låter vänta på sig

De nya riktlinjerna för elitstödet i Trollhättan skulle ha presenterats i måndags, men frågan sköts upp.
– Det är lite komplext, säger Paul Åkerlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fram till 2018 var FC Trollhättan stadens enda fotbollslag att tilldelas elitstödet, men ifjol valde Trollhättans stadshus att gå en ny väg då Skoftebyns damer fick 100 000 kronor, medan 575 000 gick till FCT.

Det vållade en stor debatt som dels centrerade kring jämställdhet, dels kring det faktum att varken Skoftebyn eller FCT befinner sig på elitnivå.

Av den anledningen ser man nu över riktlinjerna för elitstödet. Dan Jonasson, ekonomichef på Trollhättans stad, har tidigare meddelat att dessa skulle behandlas av politikerna den 7 januari, men så blev inte fallet.
– Inriktningen är att de ska tas upp och troligen gör de det den 5 februari vid nästa styrelsemöte för Trollhättans stadshus, säger han till TVG-fotboll.

Varför sköts frågan upp?
– Det kan jag inte svara på exakt, för det är Paul Åkerlund som styr dagordningen. De har velat ha mer tid helt enkelt för att förankra policyn.

Enligt Åkerlund ”pågår en diskussion internt”.
– Man har upplevt att regelverket och varumärkesarbetet inte tar tillräcklig hänsyn till jämställdhetsaspekten, och det har vi ingen annan ambition än att göra. Samtidigt är det ett arbete som handlar om att tillgodose varumärket Trollhättan också. Du ser ju vilka diskussioner det blir av det, det är lite komplext, säger han.

Finns det någon risk att det inte blir något elitstöd alls i år?
– Ja, det kan vi nog inte utesluta i alla fall. Men jag vill ändå poängtera att det finns en vilja att fortsätta stödja, så man ska se det här an med positiva förtecken. Sedan har det blivit en lite olycklig diskussion, säger Paul Åkerlund.

Kan det också bli så att vi får ett mellanting där det blir ett minskat elitstöd totalt sett?
– Det finns väl lite olika parametrar som diskuteras. Jag tror nog att man är hyfsat överens om vad som är elit: futsal, badminton och även Gripen. Bekymret handlar om det som vi tidigare kallat ”satsning mot elit”, med lag som har en ambition och där vi vill hjälpa fram något som vi tror kan vara bra för varumärket Trollhättan. Det är där den stora diskussionen har varit.

Inga föreningar har ännu ansökt om att ta del av årets elitstöd, vilket beror på att man velat vänta med detta tills riktlinjerna är antagna. Det finns dock i nuläget inget som stoppar klubbarna från att göra detta.

Utöver elitstödet så utgår även sponsring från de kommunala bolagen. Där får FCT i dagsläget 300 000 kronor och bandylaget Gripen 250 000.
– Det finns inget som säger att det bara ska vara Gripen eller FCT som tar del av de pengarna, utan det kan lika gärna gå till futsal och badminton också. Dotterbolagen står fria att välja och jag tror att de sponsrar andra föreningar redan idag, säger Paul Åkerlund, som även betonar att FCT betalar ungefär 250 000 kronor årligen i hyra för Edsborg.

(Bild: Tommi Nyman)