Så är läget i våra lokala serier inför avslutningen (herr)

Det börjar dra ihop sig i våra lokala serier, och några av dem avslutas faktiskt nu till helgen.
Därför bjuder TVG-fotboll på en snabb genomgång, med extra fokus på de divisioner där det är bäddat för dramatik.

HERR,
DIVISION 1 SÖDRA

Kommentar: Sex omgångar återstår i ettan och FCT har skaffat sig en lite krånglig väg för att nå kvalplatsen, även om den knappast är omöjlig att ta sig förbi. Närmast väntar jumbon Åtvidaberg på bortaplan.

DIVISION 2 NORRA GÖTALAND

Kommentar: Gauthiod börjar få slut på livlinor och bör nog vinna mot serieledande Örebro Syrianska för att fortfarande ha chansen att nå kvalplatsen. Både Stenungsund (närmast IFK Tidaholm hemma) och Grebbestad har ju varsitt ganska beskedligt spelschema kvar och lär inte gå helt tomhänta ur de sista matcherna.
I botten är det mycket möjligt att Vänersborgs IF, som nu möter just Grebbestad på Vänersvallen, helt och hållet säkrar kontraktet. Grannen VFK puttrar på i mitten av tabellen och ska i helgen åka norrut för att möta Nordvärmland.

DIVISION 3 MELLERSTA GÖTALAND

Kommentar: Skoftebyn har kvar att möta Alingsås på bortaplan – ett lag som faktiskt har radat upp fyra raka segrar i seriespelet. Här lär det krävas seger och kanske med ett par måls marginal, beroende på hur det går för Gerdsken hemma mot ett redan nedflyttningsklart Trollhättans BoIS. IFK Falköping, som möter Holmalund, lurar därbakom men lär få svårt att passera båda lagen.
I botten har Främmestad allt i egna händer. Poäng hemma mot Tidaholms GoIF och kontraktet är säkrat. Mellerud å andra sidan behöver vinna hemma mot jumbon Ardala, samtidigt som FIK förlorar. Annars väntar kvalspel i höst.

DIVISION 4 BOHUSLÄN-DAL

Kommentar: I och med att Lysekil och Stala möts i den avslutande omgången så slutar Brålanda sist eller näst sist här. Men visst finns det ändå goda chanser till en bra spurt från BIF då man har Stala (b) och Svane (h) kvar. Men femman blir det som sagt oavsett nästa år.

DIVISION 4 SÖDRA

Kommentar: I min egen serie är det sedan tidigare klart att Göta fortsätter i fyran och att IFK Trollhättan får göra en avstickare till femman. Trollhättans FK? Tja, det återstår att se om man behöver kvala för sin existens i den här divisionen. Vid seger borta mot ett formsvagt Kronäng är kontraktet klart, men det kan också gå vägen oavsett resultat om Göta lyckas kämpa ner Gällstad på hemmaplan. Spännande värre, hur som helst.

DIVISION 5 VÄSTRA

Kommentar: Seger mot Halvorstorp på lördag och seriesegern är mycket, mycket nära för Sjuntorp, som sedan avslutar borta mot Nossebro. Jagande Vara har Trollhättans IF (b) och Corner (h) kvar, vilket antyder att det lär bli full pott.
I mitten har Halvorstorp och Syrianska inget direkt att spela för – förutom att jävlas med motståndarna – och i de sistnämndas fall väntar exempelvis TIF i sista omgången. Skogshöjdengänget kan inte åka ur direkt, men riskerar att få kvala om Corner tar minst fyra poäng under de matcher som återstår. Edet får också vänta med att fira kontraktet, även om man har Vedum (b) och Arentorp Helås (h) kvar. Det borde gå vägen, va?

DIVISION 5 DALSLAND

Kommentar: För Åsebro gäller det att hålla Färgelanda bakom sig under de sista två omgångarna, för då väntar kvalspel uppåt. Först måste man dock besegra Mellerud U, innan det faktiskt återstår ett möjligtvis helt avgörande möte med just Färgelanda, som å andra sidan ställs mot serieledande Ed dessförinnan.
I botten kämpar Frändefors för nytt kontrakt. Jumbon Bäckefors (b) och Åmål lag 2 (h) är de utmaningar som väntar runt hörnet.

DIVISION 6 TROLLHÄTTAN

Kommentar: Stora Mellby stormar fram mot seriesegern och har Upphärad (b) samt Alvhem (h) kvar innan man kan ta fram skumpan. Wargön jagar och står inför ett småtufft hinder till helgen när Sollebrunn (b) helst ska besegras. Därefter väntar Åsaka i sista omgången. Lödöse Nygård smyger med bakom men får svårt att hinna ikapp. Det lär krävas full pott mot Alvhem (h), Elmer-Fåglum (b) och Sollebrunn (h), om ens det räcker.
Längre ner i tabellen är placeringarna mer av akademisk karaktär. Här är också den stora förhoppningen att Hjärtum ska klara att spela av de sista matcherna – Åsaka (b), Upphärad (h) – utan att behöva lämna walkover. Då utesluts man nämligen.

(Bild: Bloggaren.se)