Smarta lösningar och trogna eldsjälar ger Åsaka nytt hopp

Jag rullar in på parkeringsplatsen. Under ett års tid har jag fått upp ett hopp om att det finns något i Åsaka, bortom den nedgångna anläggningen som syns från vägen, som jag med mina föreningsromantiska glasögon gillar. Ett par glasögon som fått sina törnar de senaste åren då jag sett hur landsbygdsklubbar som mitt eget Gräfsnäs IF har fått lägga ner.

ARTIKELN ÄR EN ANNONS FRÅN TIFOSI!

Innan jag, Fredrik Olsson, berättar vidare så skall jag bara förklara vem jag är och var mina föreningsromantiska glasögon kommer ifrån samt varför Veckans elva nu heter Tifosielvan. Vi kan backa bandet till 1947 när min morfar Nils-Olof Lundgren startade Lundgrens i Gräfsnäs.

Lundgrens är en föreningsleverantör som inledningsvis sålde lotter med vinster och numera även tillhandahåller idrottspriser. I den miljön, och dessutom med idrottsintresserade föräldrar, så blev det fotboll för hela slanten när jag växte upp i Gräfsnäs IF, blev större i Holmalunds IF och vuxen i ex-allsvenska Reymersholm. 

Att ta över ett familjeföretag i föreningsbranschen var givet för mig och jag såg många saker som var tvungna att förbättras i takt med att föreningarna fick allt mindre ideell tid. Att köpa föreningskläder var en sådan sak, med för mycket administration och för långa leveranstider.

Därför startade vi igång Tifosi, som underlättar för föreningar genom att ha en smart digital klubbshop. Eftersom vi brinner för idrott, och i synnerhet fotboll, så var det givet för oss att vara med och stötta Martin Ahlin i hans satsning på ökad fotbollsbevakning i TVG-området.

Men nog om oss. Den här historien handlar om Åsaka SK – en spännande klubb med driv!

Det är en helt vanlig torsdag i Åsaka SK:s värld. Klockan är kvart över fem och parkeringsplatsen är redan halvfull. Vid klubbhuset står Peter Ahlqvist och väntar på mig med ett tryggt leende. Han är en sån där person man trivs med så jag ser fram emot att få prata med honom om klubbens utveckling.

Runt omkring oss går det pojkar och flickor till de olika planerna. Alla vackert blåklädda med ÅSK-loggan på bröstet.
– Vi har primärt träningsdagar måndag och torsdag och då försöker vi få till det så att alla lag tränar. Just på torsdagar är faktiskt alla lag här så då är det fullt: alla våra fyra planer används. Det blir lite trångt i omklädningsrummen, men det blir också en mötesplats och bygden fylls av liv.

Det förklarar de många bilarna och att det är barn på alla planer. Att ungdomarna är viktiga i klubben framgår snabbt när jag pratar med Peter.
– Det är runt 300 personer här på en vanlig torsdag. De flesta är barn och ungdomar, men också många föräldrar. Vi har bland annat ett gäng föräldrar som är här och sköter om planer och anläggningen. Det blir en form av umgänge att samlas för att göra saker tillsammans på anläggningen, allt för våra barn och ungdomar. 

Det är en häftig känsla att gå runt mellan de olika planerna och se engagerade ledare som har hand om relativt små grupper. Det finns tid för att ge råd till alla och barnen känner varandra. Det är viktigt tycker Peter:
– I Åsaka ska alla känna sig trygga. Vi har märkt att när spelare kommit upp i åren och gått till andra klubbar så har de tröttnat. De är vana vid tre ledare på tolv spelare och kommer till stora grupper där man varken syns eller hinner få några råd för att utvecklas. Av naturliga skäl har vi haft svårt att behålla spelare när de börjar skolan i Trollhättan, men vi försöker nu hitta en väg tillbaka för de spelarna. De ska alltid känna sig välkomna tillbaka in i våra seniorlag.

Just denna dag är det extraträning för ungdomar som lämnat Åsaka men nu närmar sig seniorålder. En engagerad ledare har tagit sig an uppgiften att ta hand om dessa och A-lagets tränare Jordan Ames följer träningen med stort intresse. Efter lite diskussion med ledare i klubben framkommer det att det bara finns en Åsaka-fostrad spelare i truppen idag.
– I dagsläget är det fler i publiken när ungdomarna spelar. Folk cyklar ner ifrån byn och vi har alltid kiosken öppen när det är match. I år har vi gjort en satsning på seniorerna, bland annat genom gemensamma träningskläder. Med fler egna spelare kommer intresset gå upp ytterligare.

Just gemensamma träningskläder har varit en tydlig plan ifrån klubben sedan Tifosi.se kom med i bilden. Den blå färgen och loggan skapar gemenskap. Peter är väldigt nöjd med samarbetet med Tifosi.se:
– Upplägget har verkligen förenklat för oss. I det digitala systemet lägger jag snabbt en order på matchkläder och utrustning. I och med att medlemmarna handlar direkt i vår digitala klubbshop så slipper jag vara en mellanhand när medlemmarna köper träningskläder. Dessutom får vi en fantastisk service!

Under tiden vi har pratat och gått runt har nu parkeringen blivit helt full. Det här är något som många klubbar bara lyckats åstadkomma en gång per år när man har föreningsdag. Folk stannar till och pratar med varandra.

Vi har hittat en arbetsfördelning där många hjälper till och alla har sina specifika uppgifter. 

Peter Ahlqvist, Åsaka SK

Bland annat kommer klubbens ordförande Lars Lindberg fram. Som ordförande i en liten klubb har man alltid flera uppgifter: just nu håller Lars på att få ordning på två omklädningsrum i den gamla klubbstugan. Han är också förälder till spelare i klubben och ungdomsledare. Peter ser Lars som en stor anledning till att klubben är på väg framåt:
– Lars är både driven och har ett brinnande fotbollsintresse. Vi har hittat en arbetsfördelning där många hjälper till och alla har sina specifika uppgifter. 

Det är med lätta steg jag lämnar en anläggning full av liv. Många som hjälper till har alltid varit nyckeln till välmående föreningar. Länge har föreningslivet stått och fallit med den generation som grundande föreningarna på 1940- och 50-talet. Ofta har den äldre generationen varit arbetsam, men inte alltid varit så förändringsbenägen. Det har ibland inneburit krockar mellan den äldre och den nya generationen.

Det glädjer mig att den nya generationen börjar hitta sitt sätt att lösa det på. Med bra arbetsfördelning och nya, smarta digitala lösningar kan man få en fungerande förening även 2019. Det känns väldigt kul att vara en del av den ekvationen och underlätta för det framtida föreningslivet. 

Läs mer om Tifosi här!