TIF vägrar släppa spelare – håller fast vid ”överenskommelse”

Två spelare vill lämna för att byta klubb.
Men några övergångar blir inte av, meddelar Trollhättans IF.
– Vi har en överenskommelse med alla spelare sedan oktober ifjol, konstaterar tränaren Visar Gerbeshi.

Frimånaden, som pågår mellan 15 november och december varje år, är det fönster där amatörspelare kan byta förening utan att behöva någon annans godkännande. Trots det sker många övergångar under säsongens gång, inte minst i samband med sommaruppehållet.

I division 5-klubben TIF:s fall har fyra spelare anslutit sedan maj månad, samtidigt som två velat flytta på sig. De sistnämnda fallen handlar om Erik Grahn, som tränat med Trollhättans FK, och Marcelo Villa, som bett om att få återvända till Syrianska.

Men övergångarna kommer inte att bli av.
– Vi har en överenskommelse med alla spelare sedan oktober ifjol: ska man spela i TIF så får man ställa upp en hel säsong, vilket jag tycker är ett oerhört modigt beslut av fotbollssektionen. Det som är positivt är att även spelarrådet varit med och bestämt detta, säger Visar Gerbeshi.

Han utvecklar:
– Det är lite som William Lundin (FCT-tränaren) sa tidigare i år om övergångarna inom lokalfotbollen: det är inte normalt. Vi måste sätta stopp för det här med att alla ska byta klubb mitt i säsongen och börja prioritera frimånaden istället. Då kommer spelarna lära sig att ta rätt beslut och spela fotboll i ett lag. Någonstans måste vi börja brukar jag säga, och här har i alla fall TIF tagit ett klart och väldigt tydligt förhållningssätt.

Är det inte lite paradoxalt att ändå värva spelare när man stoppar andra från att gå?
– Jag tycker att det är en helt annan sak faktiskt. När spelare hör av sig till oss och vill byta så tar vi ju ändå alltid ett nej från föreningen och respekterar det, svarar Gerbeshi och exemplifierar med försvararen Gabriel Elouni, som Vänersborgs IF inte ville släppa till TIF nyligen.

Marcelo Villa, som de senaste månaderna tränat med Syrianska, hävdar å sin sida att han inte var med när TIF:s överenskommelse klubbades, och påstår att föreningen brutit mot sina egna regler genom att släppa spelare till Sjuntorp efter frimånadens slut.
– Jag tror inte att de kommer sakna mig så mycket, jag spelade ju inte så många matcher, men jag tycker ändå att de kan släppa spelare när de får in andra. Det känns tråkigt, jag hade hoppats att det här skulle lösa sig, säger han.

Visar Gerbeshi konstaterar samtidigt att det är Villas fulla rätt att spela fotboll med vilken klubb han vill – fast inte fullt ut.
– Vill du inte spela i TIF och bryter överenskommelsen så får du ändå träna med ett annat lag, men inte spela matcher. Det är konsekvensen. Vi stoppar ju inte spelare från att utöva det de tycker om, säger han och tillägger:
– Spelare idag gör det oerhört enkelt för sig själva: de klarar inte att konkurrera med andra och så fort de sitter på bänken i någon match så ska de klaga. Jag tycker att de måste lära sig att kämpa också.

Han hoppas dessutom att fler lokala klubbar hakar på.
– Vi träffar jättegärna andra föreningar och pratar och kanske till och med hittar ett ännu bättre sätt än det här.

(Bild: Bloggaren.se)