TVG-fotboll analyserar slutspurten: damer (del 3)

Efter att först ha gått igenom herrarna är det nu damernas tur.
Och nog finns det gott om dramatik även där – åtminstone på sina ställen – inför de avslutande omgångarna.

DIVISION 1 NORRA GÖTALAND

Kommentar: Kan Gauthiod säkra en topp tre-placering? Tja, det är ont om tid, med bara tre omgångar kvar av säsongen. Och schemat är som följer: Rössö (b), Lödöse Nygård (h) samt Qviding (b). I våras förlorade man för övrigt mot det första och sista laget, men vann mot det mittersta.
För Skoftebyn är kontraktet redan säkrat, och de avslutande matcherna lär bli tämligen avslagna historier. Här är det Göteborgs DFF (h), seriesegrande Alingsås FC (b) och Skövde KIK (h) som gäller.
Desto mer spänning kanske då i botten, där det inte riktigt är klappat och klart för nykomlingen LNIK. Åtta poäng skiljer ner till Hertzöga, och nio till Skövde (som i och för sig har för dålig målskillnad för att kunna hota). Det är kanske just mot det sistnämnda gänget som kontraktet ska kritas på, för sedan väntar Gauthiod (b) och Rössö (h). Å andra sidan ska vi komma ihåg att Hertzöga måste gå fullt, vilket är svårt men inte omöjligt då Friscopojkarna (b), Rävåsen (h) och Orust (b) ska betvingas.

TVG-fotbolls tips: Gauthiod får nöja sig med en femteplats då Rävåsen har ett lite mer fördelaktigt schema kvar. Skoftebyn parkerar i mitten medan LNIK löser platsen precis över strecket. Hertzöga kan säkert närma sig, men tar knappast nio poäng under de avslutande tre omgångarna.

DIVISION 2 NORDVÄSTRA GÖTALAND

Kommentar: Serieledaren Trollhättans FK/Halvorstorp har skaffat sig ett fint utgångsläge i division 2. Klart är det dock inte, utan härnäst väntar ännu en nyckelmatch mot Ytterby (b). Därefter kvarstår Skepplanda (h), Åsebro Brålanda (b) och Vänersborgs FK (h). Ganska tufft, ska tilläggas, men man har råd att förlora minst en match och förmodligen också att kryssa i en annan. För konkurrenten Vallen lär det samtidigt behövas full pott mot Skepplanda (b), VFK (h) och Hisingsbacka (h).
Glöm inte heller att är VFK med och lurar bakom dessa: man kan mycket väl nå en topp två-placering om det vill sig väl på slutet. Men toppduon väntar – båda dessutom på bortaplan – utöver Skepplanda (h) och Bullaren (h).
I botten är det bara ett lag som åker ur, och i nuläget verkar det bli Herrestad, som å andra sidan bara har beskedliga gäng kvar: Zenith gånger två, Åsebro Brålanda (h) och Bullaren (b). Dalsländskorna i ÅB blir nederlagstippade mot såväl TFK/HIS som Ytterby, men lär däremot ha goda chanser att besegra Herrestad.

TVG-fotbolls tips: TFK/HIS vinner serien, VFK blir trea bakom Vallen och Åsebro Brålanda passeras av Bullaren, men hamnar ändå över strecket.

DIVISION 3 NORRA

Kommentar: Det finns ingen anledning att blicka nedåt vare sig för Vänersborgs IF eller Wargön – Emtunga på den negativa kvalplatsen har nämligen bara tre poäng. Chanserna till tabellmässig klättring är å andra sidan också begränsade: VIF får inrikta sig på att hålla Fagersanna/Mölltorp-Brevik bakom sig, och man möts faktiskt i nästa omgång. Sedan väntar även tvåan Värsås på hemmaplan. I och med att Fagersanna även ska möta Emtunga så gör nog Vänersborgsgänget bäst i att ta några poäng till för att behålla den nuvarande placeringen.
Wargön? Där ska det kunna bli full pott på slutet. Levene-Skogslund (b), som är en poäng bakom just nu, väntar i nästa omgång. Sedan återstår även bottenlagen JK10 (h) och Skara (b).

TVG-fotbolls tips: VIF får finna sig i att bli passerat på slutet, och man slutar därmed fyra. Wargön gör en bra avslutning och blir femma.

DIVISION 3 SÖDRA

Kommentar: Tvåan Brämhult (h), fyran Mariedal (b) och nästjumbon Östadkulle (h) är de återstående matcherna för Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro. Baserat på det troliga utfallet skulle det bara innebära tre poäng under avslutningen… Men räcker det?
Jagande Toarpsalliansen har en match mindre spelad och ska bland annat möta överlägsna jumbon Kronäng (b). Man har även Vedum (b) kvar, men också tabellfemman Åsarp-Trädet/Redväg (h) och serieledaren Alingsås KIK (h). Inblandat är också Sollebrunn/Stora Mellby, som enbart möter lag på den övre halvan nu under sluttampen.
Ska vi räkna bort Östadkulle? Tja, de ska möta Kronäng (h) och vårt lokala kombinationsgäng, men även Södra Ving/Timmele (b). Därmed bör man kanske inte vara ett hot för klubbarna över kvalstrecket.

TVG-fotbolls tips: Östadkulle åker ur tillsammans med Kronäng. Toarpsalliansen får kvala, medan Sollebrunn/Stora Mellby hamnar precis över strecket. Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro passerar det sistnämnda laget på slutet.

DIVISION 4 VÄSTRA

Kommentar: Det är väldigt olika hur många matcher som återstår för lagen i den här serien, som ni ser ovan. Samtidigt är det bara två av dem som faktiskt kan ta hem slutsegern.
Skoftebyn U lutar sig just nu mot det faktum att man har betydligt bättre målskillnad än Lödöse Nygård U, men samtidigt en match mindre spelad – på gott och ont. Kvar återstår Halvorstorp A/Trollhättans FK U (b) och Göta/Edet (h) för Skoftebyn, samtidigt som LNIK ställs mot jumbon Åsaka (h).
Det pågår också en kamp om tredjeplatsen, där det är fördel Vänersborgs FK U, som har Åsaka (b), grannen Vänersborgs IF U (b) och HIS/TFK (h) kvar. I kategorin renodlade A-lag vet vi också att Sjuntorp slutar högst upp i tabellen, trots att möten med Göta/Edet (b) och Åsaka (h) återstår.
Ett Åsaka som naturligtvis vill undvika jumboplatsen, men då lär det krävas en seger och lite mer än så.

TVG-fotbolls tips: Skoftebyn drar nytta av det säkrade kontraktet i division 1 och gasar på i fyran, som man till slut vinner tack vare bättre målskillnad än Lödöse Nygård. VFK U blir trea. I botten tvingas Åsaka nöja sig med en sistaplacering, precis bakom ett Göta/Edet som också får svårt att öka på poängskörden under seriens avslutande omgångar.

DIVISION 4 NORRA DALSLAND/BOHUSLÄN

Kommentar: Frändefors har bara en match kvar att spela, hemma mot seriesegraren Viken. Det innebär att man kan passeras av Eds U-lag, som å andra sidan ska möta just Viken och även Åsebro Brålandas U-lag. I topp ser det inte heller ut att bli någon spänning, då nio poäng kan hämtas in och där avståndet redan är sju. Det tappar knappast Viken, även om man ställs mot Tösse i en av matcherna.

TVG-fotbolls tips: Viken blir etta, Tösse tvåa och Frändefors trea. Åsebro Brålandas U-lag får därmed nöja sig med sistaplatsen, bakom Eds FF U.

Se tidigare TVG-analyser:
Herrar del 1 (div 1-4)
Herrar del 2 (div 4-6)