TVG-fotboll analyserar slutspurten: herrar (del 1)

Det börjar dra ihop sig i de lokala serierna.
Hur det ska gå? Tja, man kan ju egentligen bara spekulera – och det är bland annat det som vi gör här nedan.

DIVISION 1 SÖDRA

Kommentar: En spännande höst väntar runt hörnet för FCT, som tog chansen i måndagskvällens superviktiga match mot Skövde AIK (2-1), vilket innebar att avståndet till kvalplatsen nu bara är tre poäng. Det är ju det positiva. Det negativa är att tre andra lag också gör upp om det, vilket försämrar möjligheterna till en andraplacering rejält.
Härnäst väntar dessutom två av dem på planen: Utsikten (b) och Landskrona (h). Efter det gäller det att fortfarande vara med i leken, för under de avslutande omgångarna möter man lag som man bevisligen presterat bättre än under året. Som: Åtvidaberg (b), Oskarshamn (h), Torn (b), Kristianstad (h), Eskilsminne (b) och till sist Oddevold (h).
Ja, ni hör ju – det är en jäkla resa som återstår, och det blir allt annat än lätt. Men samtidigt har Skövde AIK både Landskrona (h) och Utsikten (h) kvar, och det sistnämnda gänget ska även ställas mot Ljungskile. Mycket kan hända på åtta omgångar, och det lär det också göra.

TVG-fotbolls tips: FCT får nog finna sig i att bärga en av placeringarna under strecket, gissningsvis en fjärdeplats. Inte så illa pinkat ändå. Ljungskile går upp, Landskrona kvalar.

DIVISION 2 NORRA GÖTALAND

Kommentar: I tvåan återstår faktiskt hela fem omgångar, vilket gör avslutningen ännu mer oviss. Topplagen har dessutom ungefär lika svåra spelscheman, och noterbart är att Stenungsund exempelvis har kvar att möta såväl Örebro Syrianska (b) som Gauthiod (h) och Grebbestad (h). Kan det tala för Sävedalen? Det är ju definitivt ett par poäng upp, men man har det överlägset ”lättaste” programmet kvar, med idel bottenlag på andra planhalvan.
Gauthiod? Vårgårda (h), Stenungsund (b), Syrianska (h), IFK Uddevalla (h) och Vänersborgs IF (b) är de återstående uppgifterna, och man kan ju luta sig emot en bättre målskillnad än de andra konkurrenterna i toppen. Om det räcker? Tja, tre eller fyra av fem matcher bör nog vinnas, annars blir det tufft.
Vänersborgs FK befinner sig i ett ingenmansland och har ett beskedligt spelschema. Man bör kunna dra in ungefär tio poäng till, men lär inte bli bättre än femma eller sexa på det.
I botten har Vänersborgs IF kunnat dra nytta av en läglig formtopp som gjort att man seglat ifrån övriga lag runt kvalstrecket. Det är visserligen bara sex poäng ner, men också många lag däremellan. Seger i nästa omgång, mot IFK Uddevalla (h), kan nog nästan innebära säkrat kontrakt. Därefter väntar sedan svårare motstånd i form av Vårgårda (b), Grebbestad (h), Syrianska (b) och Gauthiod (h).

TVG-fotbolls tips: Gauthiod slutar trea, Grebbestad får kvala uppåt (men lär inte gå upp). VFK blir sexa, medan VIF kan andas ut under avslutningen utan att vara nära degradering eller kval. IFK Uddevalla och Torslanda ryker däremot, och Tidaholm tvingas fortsätta säsongen i några veckor på grund av ett tuffare spelschema än Åmål.

DIVISION 3 MELLERSTA GÖTALAND

Kommentar: Skoftebyn har skaffat sig ett bra utgångsläge i trean, men har å andra sidan ett tuffare spelschema (Ahlafors, Främmestad, Alingsås IF) än kvalkonkurrenterna Gerdsken (Ardala, Holmalund, Trollhättans BoIS) och IFK Falköping (Mellerud, Ardala, Holmalund). Känslan i dagsläget är att det inte riktigt kommer räcka hela vägen, även om målskillnaden är en faktor som man inte ska förbise. Sex poäng lär krävas, kanske till och med sju.
I botten kommer ett av ”våra” lag tyvärr att åka ur, medan ett lär få kvala. Ardala ryker – det vågar vi garantera – och härnäst väntar ju ett rejält betydelsefullt möte mellan Främmestad och BoIS på Bergevi. Vinner hemmagänget så är risken stor att de Torsbogänget får ta klivet ner till fyran. Återstår för BoIS gör matcher mot Alingsås (h) och Gerdsken (b), medan Främmestad har Skoftebyn (b) och Tidaholms GoIF (h).
Mellerud hotas naturligtvis också av nedflyttning, men schemat är också förhållandevis gynnsamt. I sista två omgångarna möter man Ödsmål (b) och Ardala (h). Det är ju också ett faktum som påverkar både Främmestad och BoIS med tanke på att övriga bottengäng då lär ta poäng på slutet, alldeles oavsett hur det går i matcherna.

TVG-fotbolls tips: Bottenskiktet blir sig likt, förutom att Främmestad och Mellerud byter plats. Det innebär att dalslänningarna undviker kval och att BoIS åker ur direkt. Skoftebyn får också ge sig i toppen då man sannolikt passeras av Gerdsken.

DIVISION 4 SÖDRA

Kommentar: I den södra fyran blickar vi, tyvärr, bara nedåt. Göta kommer att klara sig kvar utan kval, och kan dessutom spela en avgörande roll i bottenstriden då man har kvar både Trollhättans FK (b) och Gällstad (h).
För TFK har oddsen förbättrats avsevärt tack vare två raka trepoängare, och mötet med jumbon Limmared (b) i nästa omgång kan visa sig bli en nyckelmatch under avslutningen. Där återstår även Göta och tabellfemman Kronäng (b).
IFK Trollhättan? Jo, visst ser det lite mörkt ut. Laget ligger under strecket och har en svår bortamatch mot fyran Kinna härnäst. Sedan väntar dock beskedligare motstånd i form av Rydboholm (h) och Limmared (b)… Ja, kanske kan det räcka med sex poäng under de sista omgångarna för att säkra den fortsatta existensen i fyran.

TVG-fotbolls tips: IFK får lämna fyran och spela i femman för första gången sedan andra sidan 2000-talet. TFK undviker samtidigt kval med minsta möjliga marginal, medan Göta behåller sin position i tabellen. Ur åker också Limmared, medan Sätila – som har ett riktigt tufft schema på slutet – tvingas förlänga säsongen för att hålla sig kvar.

Fotnot: Nästa del kommer senare i veckan.