TVG-fotboll tippar: Division 3 Norra (dam)

Hur går det egentligen för ”nya” Vänersborgs IF. Kan någon fylla Andrea Markussons tomrum i Wargön? Och hur långt räcker det i så fall?
De frågorna får sina svar här!

 1. Arentorp Helås FK
 2. IFK Värsås
 3. Wargöns IK
 4. Fagersanna/Mölltorp-Brevik
 5. Levene-Skogslunds IF
 6. Vänersborgs IF
 7. Axvalls IF
 8. Hörnebo SK
 9. IFK Emtunga
 10. Skara FC
 11. JK10

Info om lagen:

ARENTORP HELÅS FK
Arentorp Helås åkte förra säsongen ur division 2 efter en hård strid i botten. Nu lär man sikta på att ta sig tillbaka direkt och bland nyförvärven hittar vi bland annat en duo från seriekollegan Levene-Skogslund, nämligen anfallaren Tillie Stadling och backen Lina Möller. Resultatmässigt har man också gjort det bra under försäsongen och exempelvis besegrat Vänersborgs FK (2-1) samt Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro (7-1). Jo, nog ser det bra ut för ”schlättagänget”.

AXVALLS IF
Axvall undvek kval ifjol med en marginal så liten att den knappast är nämnbar. I år är samtidigt truppen rejält breddad – tolv nya spelare återfinns i truppen, varav sju är rena nytillskott utifrån – men man har ändå haft förtvivlat svårt att vinna under försäsongen. Kanske talar det för en placering på nedre halvan även under den här säsongen?

FAGERSANNA/MÖLLTORP-BREVIK
Det här var ett mittengäng ifjol, och under försäsongen har man bland annat hunnit med att 2-1-besegra Axvall samt ta ett par rejäla storsegrar i DM. Nyförvärv? Ingen aning, men man kanske kan tänka sig att Fagersanna/Mölltorp-Brevik rent prestationsmässigt lär bjuda på något som liknar fjolårets resultat.

HÖRNEBO SK
Hörnebo har stått för några intressanta resultat under försäsongen – man har nämligen antingen vunnit övertygande eller förlorat stort. I den sistnämnda kategorin hittar vi bland annat 0-11 mot division 1-laget Skoftebyn i DM. Annars då? Ja, det är svårt att hitta så mycket information om laget, som kvalade sig kvar ifjol.

IFK EMTUNGA
Emtunga vann fyran ifjol och verkar ha vilat sig i form inför den nya utmaningen under 2019, åtminstone rent matchmässigt. Man har nämligen bara spelat två av den sorten, båda i DM, och förlorat dessa utan att näta. Kanske lite förvånande med tanke på att offensiven var stark under förra säsongen, även om Linnéa Magnusson (19 mål) har gått till Alingsås KIK. Samtidigt är det såklart ett visst steg från fyran till trean och Emtunga får nog räkna med att kriga i botten i år.

IFK VÄRSÅS
Nej, det går inte att se om Värsås spelat några matcher sedan ifjol, och på hemsidan hittar vi inte heller något om truppförändringar sedan senast. Det vi vet är att laget slutade på tredje plats förra året, har två starka målskyttar i Lisa Gardberg (16 mål då) och Amanda Carlsson (15) och en defensiv som ifjol var lite för generös för att man skulle kunna blanda sig i toppstriden på allvar.

JUNG-KVÄNUM 10 IF
JK10 verkar ha haft lite problem med målskyttet under försäsongen och har ”bara” noterats för tre fullträffar på fyra matcher. Det var däremot inget problem ifjol när man vräkte in 67 fullträffar på 16 matcher i fyran, slutade trea och till sist fick en plats i division 3. Om det var rätt att ta den? Tja, det återstår ju att se, men man spelade i varje fall jämnt med seriekollegan Vänersborgs IF (0-0) tidigare i våras.

LEVENE-SKOGSLUNDS IF
Levene-Skogslund höll sig i mitten av tabellen ifjol och gjorde ungefär lika många mål som man släppte in. Det var stabilt överlag, kan man säga. I år verkar man bara ha spelat två matcher, varav en slutade med förlust (0-2) mot seriekollegan Främmestad/Elmer-Fåglum/Nossebro. Vad det säger? Inte jättemycket förstås. Det är lite oklart hur ”Skör” kommer att placera sig i tabellen i år.

SKARA FC
Det har varit målrikt värre för Skara under försäsongen, och tyvärr ofta i fel ände. Sex matcher har spelats, en har vunnits och totalt har 37 bollar släppts in. Det kan ju förstås bero på starka motstånd, men det måste ändå kännas sådär för laget som undvek kval med liten marginal ifjol och som hämtat in sex nya spelare till det här året.

WARGÖNS IK
Wargön är givetvis ett lag för toppen i årets division 3-serie, som på förhand känns lite mindre tuff än fjolårets dito. På minussidan? Ja, att man tappat målmaskinen Andrea Markusson (Skoftebyn), men i övrigt är truppen starkare och bredare än ifjol, delvis på grund av comebacker som Martina Fransson och Jannie Weyhing. Det finns ungdomlighet, det finns rutin och det finns gott om fart framåt. Visst, försäsongsresultaten har inte varit bländande, men nog blir WIK en tuff motståndare för samtliga lag under den här säsongen.

VÄNERSBORGS IF
VIF inledde säsongen med att tappa nio, tio spelare till olika klubbar i området, vilket naturligtvis satt spår på den här truppen, som är rejält ung. Spelande tränaren Amanda Sjöö kommer givetvis få bära ett tungt lass, men det var också viktigt att få in Rebecka Möller och Linnea Andersson, som båda gjort comeback. Med tanke på alla dessa förändringar är det också svårt att veta vad man ska vänta sig av Vänersborgs IF i år. Känslan? Sannolikt blir det ingen placering i den absoluta toppen, men inte heller i botten.

Tidigare tippade serier:
Division 1 Södra (herr)
Division 2 Norra Götaland (herr)
Division 1 Norra Götaland (dam)
Division 3 Mellersta Götaland (herr)
Division 4 Bohuslän-Dal (herr)
Division 2 Nordvästra Götaland (dam)
Division 4 Norra Dalsland (dam)
Division 4 Södra (herr)