TVG-fotboll tippar: Division 4 Bohuslän-Dal (herr)

Brålanda är tillbaka i fyran, men hur kommer det egentligen att gå?
Svaret får ni här, i ännu ett tips från TVG-fotboll.

 1. Munkedals IF
 2. Herrestads AIF
 3. Kungshamns IF
 4. IF Viken
 5. Bengtsfors IF
 6. Håfreströms IF
 7. Högsäters GF
 8. IK Svane
 9. Brålanda IF
 10. Lysekils AIK
 11. IFK Valla
 12. Stala IF

Info om lagen:

BENGTSFORS IF
Intressant notering: under försäsongen har det ena laget hållit nollan i varje (?) match som Bengtsfors spelat, och oftast har dalslänningarna stått för just den. Är det månne Robin Jansson-pengarna som börjat göra verkan här? Nä, skämt åsido: vi kan konstatera att laget samlat ihop till hela åtta nyförvärv, varav lejonparten kommer från Ed, men där även Jonas Andersson (Bäckefors) är ett välkänt namn. Bäste målskytt ifjol, när Bengtsfors slutade på femte plats i tabellen, var Almir Aldzic med sina tio fullträffar. Gör någon fler än så i år känns det som att Bengtsfors kan flyga ännu högre än senast.

BRÅLANDA IF
Det är väl hårt att säga, men ändå sannolikt ett faktum: Brålanda hade ett bättre lag ifjol än vad man har i år, vilket beror både på tre spelarförluster till Vänersborgs IF samt ett par skador. Visst, Victor Mattson (Frändefors) är ett bra nyförvärv, Oskar Björnekil (tidigare Andersson) är tillbaka efter skada och kommer att betyda mycket, precis som en återvändande Alexander Skogsberg. Men det här blir väldigt svårt ändå, vilket försäsongens resultatrad också antytt. BIF får finna sig i att kämpa i tabellens bottenskikt.

HERRESTADS AIF
Herrestad hade kunnat utmana i toppen ifjol om man inte varit så satans bedrövligt på bortaplan, där det knappt vanns några matcher alls. Ändå blev det en fjärdeplats, och känslan är ju att det kommer gå ännu bättre i år. Varför? Jo, framförallt för att man har ett bra lag, som kryddats med Pablo Andersson (Trollhättan Syrianska), och där anfallaren Ibrahim Tahini redan nu blivit kvar längre än i någon av sina fyra, fem senaste klubbar. Försäsongens resultat lovar gott – kanske blir det här Herrestads sista säsong i fyran på ett tag?

HÅFRESTRÖMS IF
Steget från Dalslandsfemman till Bohuslän-Dalfyran är som bekant ganska stort, men Håfreström ser ut att kunna anpassa sig bra till den högre nivån. Man har nämligen ett bra grundmaterial och en trupp som blivit såväl bredare som spetsigare, inte minst tack vare nyförvärv som Viktor Mollapolci (Ljungskile), Ahmed Bachalan (Mellerud) och Robin Svensson (Åsebro). Det luktar mittenplacering om det här gänget, helt klart.

HÖGSÄTERS GF
Nä, det är svårt att hitta så mycket info om Högsäter, så här kommer det vi har: målbäst ifjol var Pontus Johannesson, med sina tio fullträffar. Då slutade man på nionde plats och klarade sig kvar med minimal marginal, men lyckades revanschera sig senare samma år genom att ta hem DM efter en 5-3-seger mot Mellerud. Sedan dess har man fått in för oss välbekanta spelare som Linus Lindholm och Tommy ”Bala” Herlogsson (båda Vänersborgs IF), där den sistnämnde dock verkar ha dragit av hälsenan och därmed blir borta länge. Försäsongen annars? Tja, mest förluster, däribland 1-4 mot seriekollegan Håfreström.

IF VIKEN
Viken slutade på tredje plats ifjol och verkar ha fått behålla stommen från den säsongen. Man har lyft upp några spelare underifrån och lagt till några nya, där Jakob Ljung (Säffle) verkar vara det starkaste kortet. 6-1 mot Brålanda under försäsongen var förstås imponerande, och man får känslan att Viken vill göra det ännu bättre än ifjol. Det blir dock tufft med tanke på den hårda konkurrensen i serien.

IFK VALLA
Valla överraskade en aning ifjol genom att klara sig kvar, även om det var med liten marginal. Truppen sägs vara relativt tunn, laget är i princip detsamma som då, och en väl insatt källa till TVG-fotboll säger att ”det vore ett mirakel om de hänger kvar ett år till”. 0-3 i genrepet mot division 5-laget Skärhamn antydde väl även det. Så varsågod, Valla, där har ni den tändvätska ni behöver!

IK SVANE
Svane dansade på en slak lina ifjol, men lyckades hålla sig uppe efter kvalspel. Under det året gjorde man minst mål i serien och vann bara en enda bortamatch. Det känns som att det kan bli en likartad kamp i år, trots att man fått in intressanta tränarduon Albin Sheqiri och Hussein Haiir, plus flera unga nyförvärv, som Mohamed Osman (Gais). Det blev också en lite strulig avslutning på försäsongen, med inställda matcher mot två trollhättelag (IFK samt Syrianska), vilket innebar ett genrep mot IFK Uddevallas juniorer (seger med 9-3). Det var säkert bra för självförtroendet, men räkna som sagt med en tuff säsong för Svane.

KUNGSHAMNS IF
Kungshamn vann sin division 5-serie ifjol, med 16 segrar på 20 matcher. Framförallt släppte man bara in 21 mål, och gjorde hela 65 – flest, tolv vardera, stod Alexander Kofoed Hansson och Jesper Mattsson för. Annars? Jo, några spelartapp, men överlag känns Kungshamn starkare än senast, tack vare några comebacker och värvningen av klasspelaren Jimmie Larsson (Grebbestad). Resultatmässigt har det också gått väldigt bra under försäsongen. Ett exempel? Tja, man slog seriekollegan Lysekil med 3-0 – trots att ovan nämnde Larsson blev utvisad efter en kvart…

LYSEKILS AIK
Let’s face it: Lysekil är en av de starkare nedflyttningskandidaterna i årets serie. Så är det. Daniel Wilhelmsson, Andreas Samuelsson och Joel Hansson har tagit ett kliv tillbaka, David Karlsson (Grebbestad) har lämnat och det ser överlag lite osäkert ut i truppen. Med den ryggraden borta vore det som sagt imponerande om Lysekil klarar sig kvar, även om större mirakel förstås har skett.

MUNKEDALS IF
Munkedal var tvåa i serien ifjol och i år lär man definitivt gå för förstaplatsen. Med rätta, bör tilläggas. Man har ju fått in Felix Ljung (FC Trollhättan) och Mergim Berisha (IFK Uddevalla), och även lyckats behålla bästa målskyttarna Jesper Carlzon (13) samt Erik Andreasson (12). Känslan är att det står mellan Munkedal och Herrestad under 2019.

STALA IF
Stalas trupp verkar vara lite småtunn, inte minst baserat på det faktum att man tvingades ställa in några matcher, däribland i DM, tidigare i år. Flera spelare har lämnat laget, däribland målvakten Felix Jonsson (Ödsmål), samtidigt som nye tränaren Robin Olofsson också fått se Mardo Kouzalian (Ödsmål), Adam Brändén (Valla) och Linus Haugen (Stenungsund) komma in. Och just det – jag höll på att glömma att fjolårets främste målskytt, Angelo Malesic, inte är kvar. Det lär bli kännbart, förstås.

Tidigare tippade serier:
Division 1 Södra (herr)
Division 2 Norra Götaland (herr)
Division 1 Norra Götaland (dam)
Division 3 Mellersta Götaland (herr)