TVG-fotboll tippar: Division 4 Södra (herr)

Kan Göta göra det bättre än ifjol? Hur bra är IFK Trollhättan? Och vilka chanser har Trollhättans FK som nykomling?
Svårt att sia om förstås, men här kommer ett försök!

 1. Rydboholm SK
 2. Kronängs IF
 3. Ulricehamns IFK
 4. Göta BK
 5. Trollhättans FK
 6. Skepplanda BTK
 7. Kinna IF
 8. IFK Trollhättan
 9. Sandareds IF
 10. Limmareds IF
 11. Gällstads FK
 12. Sätila SK

Info om lagen:

GÄLLSTADS FK
Gällstad genomgår en generationsväxling, men kvar är rutinerade målskytten Jimmy Arnesson – 14 baljor ifjol – som såklart blir viktig, om han lyckas bli kvitt sina ryggproblem. Förra säsongen klarade man kontraktet med några poängs marginal, och hade då störst problem på bortaplan där det bara blev två segrar. Resultatmässigt under försäsongen? Jo, båda toppar och dalar, men två förluster mot division 5-gäng imponerar förstås inte jättemycket.

GÖTA BK
Göta räddade sig kvar i sista sekunden ifjol. Degradering då hade varit tungt med tanke på vilket lag man hade på papperet, och ännu bättre är det i år. Många fina nyförvärv – inte minst Iba Ramic (IFK Trollhättan), Victor Käkelä (Trollhättans BoIS) och Nico Valencia (Edet) – innebär nämligen såväl vassare bredd som spets, och nog ska det inte behöva vara någon fara för kontraktet. Nä, försäsongsresultaten har kanske inte skrämt någon, men jag säger så här: se upp för Raimo Käkeläs mannar under 2019!

IFK TROLLHÄTTAN
Försäsongen har haft två ansikten för IFK, som inledde med att tappa flera tongivande spelare – däribland Hani Shurrab (Vänersborgs IF), Miljan Nacic (Skoftebyn), Iba Ramic (Göta) och Sabrija Jasarevic (Trollhättan Syrianska) – innan man också var inblandat i ett lite onödigt bråk under en träningsmatch. Men man drog lärdom av det, blickade framåt och har sedan dess fått in flera intressanta namn, som Isaac Gadaan (Syrianska), Josef Daoud (FC Trollhättan) samt Chady Daoud (comeback). Visst, truppbredden är inte bländande, men den lär räcka för en mittenplacering, typ. Dessutom har man ju, vid sidan om Daoud, en fin målskytt i Kreshnik Bytyqi, som lär sätta en del bollar även i år. Lita på det.

KINNA IF
Kinna blev sexa i den här serien ifjol och har under försäsongen gjort ungefär vad man kan förvänta sig. Det har blivit någon storförlust, någon storseger och allt däremellan, däribland 4-1 mot seriekollegan Kronäng. Annars då? Jo, man har fått in en kvalitetsmålvakt i Robin Holmer (Norrby), men även värvat målfarliga duon Anton Selin (15 mål i Örby) och Joakim Skoglund (18 mål i Öxabäck). Visst, Kinna har tappat något namn också men bör kunna befinna sig i samma trakter som under 2018.

KRONÄNGS IF
Kronäng hade möjligheten att kvala sig upp till trean ifjol, men tog inte den chansen utan är kvar i samma serie. Det lär bli en liknande satsning på avancemang i år, och anfallsparet med nye Hampus Gustavsson (Åtvidaberg) samt förre elfsborgaren Victor Rotting kan vara fyrans bästa. Okej, försäsongsresultaten har inte skrämt någon, men Kronäng har också flera spelare som satsar på futsal och annat, och när serien drar igång lär det bli andra bullar. Här har vi säkerligen ett topplag även denna säsong.

LIMMAREDS IF
Limmared vann sin femma ifjol, före Sätila, och noterades bara för tre förluster totalt. Det är ett ganska jämnt och stabilt lag där anfallaren Viktor Johnsson (Dalstorp) och försvararen Adrian Zeka (Elfsborg) är finfina nyförvärv. Vem som tränar laget? Förre Malmö FF-spelaren Joseph Elanga. Det ni!

RYDBOHOLMS SK
I ett tips inför säsongen var Rydboholm etta, i ett annat sist. Hur ska folk ha det? Jo, men visst ska Rydboholm vara ett lag för toppen. Större delen av truppen är välskolad, med erfarenhet från Norrby eller Elfsborg, och i den gruppen ingår exempelvis förre FCT:aren Timmie Roininen (Brämhult). Annars då? Jo, man har förstärkt på ett bra sätt – bland annat fått in Johan Eklöf (Varbergs BoIS) – och hunnit 3-0-besegra Sjuntorp under försäsongen. Det är inte alla lag som kan lyckas med det.

SANDAREDS IF
Sandared joggade hem femman ifjol och har förstärkt rätt så bra sedan dess, bland annat med Sebastian Andersson (Mariedal) som blir en viktig bit i anfallspusslet. Annars är det ett relativt ungt gäng där många fått sin skolning i U16-allsvenskan. Laget har också visat sig vara svårslaget under våren och bland annat 4-3-besegrat Trollhättan Syrianska.

SKEPPLANDA BTK
6-0, 8-0, 10-0… Jo, Skepplanda gillar att vinna och gärna stort dessutom. Det verkar också som att nyförvärvet Rasmus Ydal (Lödöse Nygård) fått en bra start i klubben. Ännu bättre ska dock nye Jesper Johannesson (Ahlafors) vara – ett namn att hålla utkik efter, med andra ord. Skepplanda, som slutade femma ifjol, har också tappat några spelare, som bäste målskytten Robin Andersson (Alingsås IF) och långtidsskadade målvakten Simon Liljeblad. Vad det innebär sammantaget? Tja, det här kommer vara ett fysiskt starkt och svårslaget lag även i år, vågar jag påstå.

SÄTILA SK
Sätila kvalade sig upp till fyran, men åkte direkt i vintras på ett riktigt tungt tapp när skyttekungen Markus Dahlberg (Skene) tog med sig sina 28 mål och försvann. Visst har man fått in ett par spelare från lite olika föreningar i området, men den sortens spelare blir såklart svår att ersätta. Försäsongsresultaten annars? Nja, helt okej, men inte mer. Sätila lär få slåss hårt för nytt kontrakt i år.

TROLLHÄTTANS FK
Trollhättans FK gjorde det bra ifjol genom att ta hem sin serie, trots att man bar ett rätt så tungt favoritskap. I år blir det andra förutsättningar och utmaningar. Med Markus Mäkinen (Vänersborgs FK) tillbaka borde man ha seriens bästa målvaktsuppsättning, och även defensivt ser det starkare ut med nya namn som Emil Guldbrandsen (Vänersborgs IF), Alexander Fäldt (Trollhättans BoIS) samt Christoffer Eriksson (Vänersborgs FK). Fast offensivt? Ja, jo, nog lär det märkas att Linus Ewenborg (uppehåll) och Casper Ericsson (FC Trollhättan) är borta, samt att Gabriel Bilan dras med skadeproblem. Nye Mikael Persson (Hjärtum) är en intressant spelartyp och har levererat under en rätt så stabil försäsong, men han lär behöva göra sina mål även i serien för att det ska krigas runt de övre strecken, som vissa verkar tro att det handlar om på förhand.

ULRICEHAMNS IFK
Ulricehamn hade ett ungt lag ifjol och tog sig, trots enorma skadebekymmer, lite överraskande till ett positivt kval, som slutade negativt. Nu har man ungefär samma trupp igen och bör kunna göra det ungefär lika bra. Resultaten under försäsongen har varit hur stabila som helst, även mot bra division 4-motstånd, och det lovar såklart gott.

Tidigare tippade serier:
Division 1 Södra (herr)
Division 2 Norra Götaland (herr)
Division 1 Norra Götaland (dam)
Division 3 Mellersta Götaland (herr)
Division 4 Bohuslän-Dal (herr)
Division 2 Nordvästra Götaland (dam)
Division 4 Norra Dalsland (dam)