TVG-fotboll utser Årets dam-målvakt: ”Fantastiskt roligt”

Det är virtuella galatider på TVG-fotboll.
Idag utses Årets målvakt på damsidan – ett pris som 2019 går till Lödöse Nygårds svårpasserade stolpvaktare Gabriella Jonasson.

Det var en säsong med två ansikten för 28-åriga Jonasson, som inledde division 1-säsong på ett briljant sätt innan hon sedan åkte på en olycklig och långvarig knäskada, som även håller henne borta under stora delar av 2020.

Men hon hann också imponera tillräckligt för att prisas av TVG-fotboll. Så här lyder motiveringen:

”Gabriella Jonasson har under flera års tid varit ryggraden i det LNIK som sakta men säkert tagit kliv framåt och uppåt. Hon har få svagheter i sitt spel, är skicklig på att läsa av situationer innan de ens uppstått och stoppar bollar på ett beundransvärt sätt. En värdigare pristagare är svår att hitta.”

Först av allt: hur känns det att bli Årets målvakt?
– Det är fantastiskt roligt, det här trodde jag ju inte. När säsongen började tog det en stund innan man kom in i det, och jag tyckte att jag hade det lite tufft innan jag växte in i det. Jag spelade väl bara två eller tre träningsmatcher, sedan var jag skadad och därefter kom seriepremiären. Sedan gick det ju väldigt bra, och så kom knäskadan, säger Jonasson.

Vad betyder såna här utmärkelser för dig?
– Det blir en morot, speciellt vid ett tillfälle som detta när jag är skadad och verkligen vill tillbaka dit jag varit. Just nu betyder det nog lite extra mycket.

Vad tycker du om din egen och lagets säsong?
– Jag tycker att vi började fantastiskt bra, hela laget, men sedan åkte vi på några skador: Jessica (Johannesson) försvann, och jag ska inte säga att det blev tunt, men däremot tuffare än det var i början. Vi hade ju en väldigt bra vår och förlorade inte så många matcher, men sedan försvann även Emilia (Löfström) och två veckor senare jag. Då blev det lite väl tunt, vi var tvungna att fixa nya målvakter och det hände mycket runt laget som jag tror straffade oss lite.
– Men överlag var det ju jättebra. Vi hade som mål att stanna kvar och det gjorde vi.

Finns det några andra spelare på din position i området som imponerat lite extra på dig?
– Jag och namn, vet du… Jag brukar inte se mig omkring på det sättet, utan försöker verkligen fokusera på mig själv. Vissa spelare i laget kan allt om alla, men jag är väldigt dåligt på det om jag ska vara ärlig.

Till sist: hur hoppas du att 2020 ska bli?
– För egen del hoppas jag bara försöka hålla igång och inte tappa motivationen. Jag ska försöka vara med och träna ungdomsmålvakterna och kanske stötta Göran (Löfström) i arbetet med våra egna målvakter. Det gäller att hålla sig kvar där, för det är väldigt lätt att komma ifrån laget om man inte gör något annat än rehabar.
– Sedan hoppas jag väl få gå på målvaktsträningen så småningom och röra bollen. Framåt vårkanten hoppas jag att kan börja så smått med det.

TVG-fotbolls jury har bestått av chefredaktören Martin Ahlin, domaren Andreas Ekholm, fotografen Tommi Nyman, förra elitspelaren Elin Carlsson, P4 Väst-reportern Marika Arvidsson och Jerry Jarnald från Veo.

Priserna kommer från vår samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs.

(Bild: Martin Ahlin)