TVG-fotboll utser Årets genombrott: ”Vågade inte i början”

Det är virtuella galatider på TVG-fotboll.
Idag utses Årets genombrott på herrsidan – ett pris som 2019 går till Vänersborgs IF:s mittbackskomet Fabian Falkstrand Ransjö.

I början av året tog den 18-årige försvarare sina första, stapplande steg på seniorscenen, och även om det syntes redan då att han var en talang av stora mått så slog Falkstrand Ransjö ändå alla med häpnad därefter.

Bara några månader senare var han nämligen en pålitlig, mogen och stabil nyckelspelare för VIF i den norra tvåan. Det gick, helt enkelt, oväntat snabbt i rätt riktning.

Så här lyder motiveringen till valet av årets pristagare:

”Att gå från juniorfotboll till division 2 borde vara ett enormt steg, men det såg det inte ut att vara för Fabian Falkstrand Ransjö. Det var häftigt att följa hans resa från opolerad och lite osäker talang, till svårpasserad mittbacksgigant i Vänersborgs IF. Och det blir också intressant att se vad framtiden har att bjuda på när det gäller den här spelaren.”

Hur känns det att ha stått för Årets genombrott?
– Det är jättekul faktiskt. Det var inget jag förväntade mig i början av säsongen men… ja, vad ska jag säga? Det är kul och motiverande, konstaterar Falkstrand Ransjö.

Vad betyder såna här utmärkelser för dig?
– Det är svårt att säga. Det är kul att det händer, men lite överraskande för mig själv. Samtidigt är det sånt här som gör att jag vill fortsätta med fotbollen och fortsätta att bli bättre.

Vad tycker du om din egen och lagets säsong?
– Jag tycker att det har varit ett stabilt år, framförallt kul och lärorikt. Det var tufft i början för laget, men efter första halvåret rättade vi till det och Josef (Daoud) tycker jag blev en viktig individ för vårt anfallsspel, för det kändes som att mycket handlade om defensiven i början.
– För egen del har det varit väldigt bra defensivt tycker jag. Jag känner att jag vinner mycket närkamper, luftdueller och sånt – det som är viktigt som mittback. Sedan har anfallsspelet, fötterna, kommit med tiden. I början vågade man inte riktigt, men sedan har det blivit bättre och bättre i takt med att jag blivit mer bekväm.

Finns det några andra spelare i området som du också upplever har fått sitt stora genombrott i år?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Jag håller koll, men har kanske ändå inte den allra bästa kollen. En jag tänker på spontant är Amanda Aronsson. Jag har sett några matcher med VFK och hon är väldigt duktig tycker jag: hon äger mitten och är väldigt säker med bollen.

Till sist: hur hoppas du att 2020 ska bli?
– Jag förväntar mig ett bättre år för vårt lag, VIF, och hoppas att vi kliver några steg i tabellen. Från min sida vill jag bara hjälpa laget så mycket som möjligt och få ut mitt bästa. Jag hoppas att det kan bli ett lika bra år som det blev, om inte ännu bättre.

TVG-fotbolls jury har bestått av chefredaktören Martin Ahlin, domaren Andreas Ekholm, fotografen Tommi Nyman, förra elitspelaren Elin Carlsson, P4 Väst-reportern Marika Arvidsson och Jerry Jarnald från Veo.

Priserna kommer från vår samarbetspartner Lundgrens i Gräfsnäs.

Tidigare pristagare i år:
Årets målvakt, herr
Simon Forslund, FC Trollhättan
Årets målvakt, damGabriella Jonasson, Lödöse Nygård IK
Årets försvarare, herrPeter Mandic, Vänersborgs FK
Årets försvarare, damSanna Jensen, Trollhättans FK/Halvorstorp
Årets mittfältare, herrRichard Cindric, FC Trollhättan
Årets mittfältare, damAnna Larsson, Skoftebyns IF
Årets anfallare, herrJacob Berg, IK Gauthiod
Årets anfallare, dam: Matilda Johansson, Lödöse Nygård IK
Årets genombrott, dam: Amanda Aronsson, Vänersborgs FK

(Bild: Martin Ahlin)