Västerlanda firar 80 år med match mot Inlands ikoner

Västerlandas veteraner mot Inlands ikoner.
På lördag firar den förstnämnda klubben sitt 80-årsjubileum på Grunnevi, med en prestigefull match i fokus.
– Det verkar finnas ett stort intresse, konstaterar Oscar Lundin, en av initiativtagarna bakom händelsen.

Sedan 2013 har Västerlanda GoIF varit en vilande förening utan fotbollslag, trots att några försök ändå gjorts på senare år. Att det däremot fortfarande finns många som bryr sig om klubben råder det inga tvivel om, och förhoppningen är förstås att många av dem – och fler därtill – ska besöka lördagens mångsidiga evenemang, som bland annat rymmer löpartävlingen Grunnevirundan.

Men grädden på moset är ändå matchen mellan Västerlanda och Inlands IF, som 2012 gick ihop med Lilla Edets IF och förvandlades till Edet FK.

Enligt Oscar Lundin började tankarna att spinna när en arbetskollega till honom på räddningstjänsten i Lilla Edet hittade ett tidningsklipp från Västerlandas 50-årsdag, 1989.
Leif ”Loket” Olsson var där och de hade en turnering med alla klubbar i kommunen. Då tänkte jag att det hade varit kul att hitta på något, även om det bara är en match. På den vägen är det, berättar han.

Den historiska rivaliteten med Inland gjorde att det mötet låg närmast tillhands, och det senare laget kommer att ledas av legendaren Michael Mellqvist, medan Lundin basar över Västerlandas gäng.
– Michael har mörkat vilka han ska ha med, så man har ”änna” fått förlita sig till ryktet på byn. Men de verkar ju ha ett kanonlag: Marcus Tersing, Alexander Mellqvist, Mats Johansson, Stefan Abrahamsson, Mellqvist själv…

Vad kan Västerlanda ställa emot det då?
– Vi har ju Johan och Andreas Lilja, Thomas Schwarzlmüller, Patrik Hansson… Det är väl de som varit högst upp i seriesystemet för vår del. Merparten av de som spelade för oss i femman och sexan är med och vi har väl en snittålder som är tio år lägre än Inlands, så förhoppningsvis kan vi ta dem på det, säger Oscar Lundin och skrattar.

Matchen kommer förmodligen att delas upp i två 35 minuter långa halvlekar, med Ulrich Hallor som domare. Avsparken sker 15.00 på Grunnevi.

Hur viktigt blir det att vinna?
– Det är en bisak så sett, det roligaste är ju att träffa alla igen. Jag har ju själv spelat i Inland och känner många där så det ska bli kul att träffa dem också. Sedan har vi ju en bankett efteråt på Ekaråsen och då kommer det förhoppningsvis ännu fler gamla ledare och spelare som har anknytning till klubben.

(Bild: Oscar Lundin)