VFK:s frisparksspecialist: ”Ibland har jag flyt, ibland inte”

Wilma Karlsson började spela fotboll redan som sexåring i Vänersborg. Idag tillhör hon VFK:s damlag som huserar i division 2 – och har bland annat gjort sig känd som en av områdets farligaste frisparksskyttar.
Senast hamnade hennes pärla på första plats bland veckans mål (
se det här!).

– Det var min käre far och mina vänner som drog med mig på fotbollsträning i förskolan, svarar Wilma Karlsson på frågan om hur det kom sig att det blev fotboll.

Där har det också gått bra. Häromåret provtränade hon med Lidköpings FK i elitettan, men valde att stanna kvar i moderklubben.

Där har 18-åringen hittills spelat på ett par olika positioner i år för tabellfyran. Karlsson ligger också i intern skytteligatopp, tillsammans med Malin Wallgren, med sina fyra fullträffar.

Målet som hon gjorde senast var, som sagt, en riktig pangträff.
– Det var jättekul att få sätta den frisparken. Jag har fått massor av pepp från människor runt mig och är så tacksam för det!

Ser du dig som målskytt?
– Det beror på vilken dag, ibland har jag flyt och ibland inte.

Hur vill du sammanfatta din egen och ditt lags vårsäsong nu när alla går in i ”semestermode”?
– Jag tycker att vi har presterat bra som lag, vi gjorde våra sämre matcher mot Bullaren och Ytterby, men har även visat att vi har chans mot topplagen om vi ger allt vi har. Så det känns självklart extra gött att ha vunnit över två heta lag de senaste två matcherna före sommaruppehållet, säger Wilma Karlsson och tillägger:
– För min egen del har det gått lite upp och ner på grund av att det var stressigt i skolan (hon läser på Teknikprogrammet, reds anm.) där ett tag och att jag inte kände mig lika stark och motiverad då. Men nu gäller det att ladda om både psykiskt och fysiskt inför höstsäsongen, för då kan allt hända.

Vad är målsättningen för er nu inför hösten?
– Vi måste försöka fortsätta säsongen i det spåret som vi är inne på nu. Vi vet att vi har chans mot topplagen, men också att vi måste ge allt och gå in i matcherna med bra inställning och vilja. Vi får inte bli för bekväma med resultaten i de senaste matcherna.

Jag undervisade dig för några år sedan i matematik när du gick på högstadiet i Vänersborg. Min kollega och idrottslärare, Patrik Forsberg, som också var din tränare då, berömde dig redan då som 14-, 15-åring så oerhört mycket för ditt fotbollsspelande när vi pratade fotboll i arbetsrummet. Du är inte gammal, så har du något utstakat mål med din fotboll, eller spelar du mest för att det är roligt?
– Jag har inget konkret mål direkt på var jag vill med fotbollen. Det jag vet är att jag vill köra på och se hur långt man kan gå om man fortfarande tycker det är roligt.

Sverige tog brons i VM! Har du sett alla matcherna och vad tycker du om insatsen?
– Jag har sett alla matcher förutom bronsmatchen på grund av jobb. Jag tycker att de gjorde en fantastisk insats i VM!

Till sist några raka och snabba frågor:
Gräs eller konstgräs? – Konstgräs
AIK eller IFK Göteborg? – Änglarna!
Matematik eller svenska? – Matematik alla dagar i veckan
Sommar eller vinter? – Sommar
Vatten eller NOCCO? – Vatten
5-4 eller 1-0? – 1-0

(Bild: Tomas Andersson)