Wingård ser fram emot laddat derby mot förra klubben

Hemmaplan, poängfördel och konstgräs.
Visst talar det mesta för Skoftebyn i derbyt mot BoIS?
– När matchen blåses igång är det inte tabelläget som spelar roll, utan vilka som hanterar spänningen bäst, säger däremot Andreas Wingård, tränare i ”Skôfta”.

I en stad som Trollhättan är det inte ovanligt att man förr eller senare möter sin förra klubb, men för Wingård är det faktiskt första gången i tävlingssammanhang.

Själv tillhörde han Trollhättans BoIS mellan 2016 och 2017. Under första året avancerade laget till trean, men i samband med det andra höll man på att åka ur.
– Det var två speciella säsonger, på olika sätt, och jag ser tillbaka på dem med jättestor glädje. Jag lärde mig väldigt mycket som tränare där, säger 32-åringen.

Men nu är det alltså Nysätra som gäller, och Andreas Wingård har fått en bra start.
– Ända sedan försäsongen har jag upprepat att vi kommer bli bättre och bättre, och det har vi blivit. Fotboll handlar om relationer på och utanför planen och vi har lärt känna varandra mer. Vi har fortfarande dippar och är långtifrån perfekta, men vi känner att vi har en uppåtgående trend.

Är det speciellt att möta din gamla klubb?
– Jag förbereder mitt lag för att slå Trollhättans BoIS, det är det enda som snurrar i mitt huvud. Sedan är det klart att det är speciellt att möta spelare som jag haft, men jag vill inget hellre än att slå dem och de vill inget hellre än att slå mig, svarar Andreas Wingård.

Jag är helt övertygad om att det kommer vända för dem, men förhoppningsvis inte redan på lördag…

Andreas Wingård

Om helgens motståndare säger han också så här:
– Jag såg BoIS mot Mellerud, har sett dem live en gång och lite fragment. Deras centrala mittfält är extremt starkt: Iglicar, Wahman, Bohlin, Prodan – det är klassmittfältare på den här nivån. Kortekangas har inte spelat, Niemi är ett jättevapen… De har mycket spets och jag är helt övertygad om att det kommer vända för dem, men förhoppningsvis inte redan på lördag.

Är Skoftebyn favorit i den här matchen?
– Jag tänker att det blir så rent logiskt när man kollar på tabellen, hemmaplan och allt det där. Men samtidigt får man tänka på vilka spelare BoIS har i sin trupp, och en hel del av dem har inte spelat så mycket. Några av deras tyngsta namn kommer säkert att vara med mot oss, och på papperet är det ju en av de bästa trupperna i serien, säger Wingård och fortsätter:
– Det kommer bli extremt tufft, och när matchen blåses igång är det inte tabelläget som spelar roll, utan vilka som hanterar spänningen bäst. Jag förstår att folk utmålar oss som favoriter, men de reglerna gäller inte riktigt här.

Läget annars hos tabelltrean? Jo, Miljan Nacic är tillbaka efter sin avstängning, målvakten Michael Källehult är tveksam till spel efter sin hjärnskakning och även mittfältaren Alfred Sundberg är ett frågetecken på grund av sjukdom i veckan.

Men sånt brukar ju sällan stoppa någon från spel i ett derby.

(Bild: Anki Stelling/Skoftebyn)